Zvony v Olomouci bily za nového papeže

Olomouc - Katolická církev má nového papeže. Jeho zvolení v Olomouci zvěstovaly zvony na katedrále svatého Václava. Rozezněly se včera po osmé večer pod rukama zvoníků z farnosti ve Velké Bystřici. Zvuk zvonů se městem nesl celých dvacet minut.

Jedním z těch, kteří zvony rozezněli, byl i Tomáš Zendulka. Poctivě zvonil celých dvacet minut. V euforii z toho, že katolická církev má nového papeže, si ani nevšiml, jak mu provaz až do krve pořezal ruce.

„Teď, když jsem zvonil, tak jsem myslel na ten začátek. Co nám to přinese, jaký bude svatý otec. O ničem jiném jsem v tom okamžiku nepřemýšlel. Nějaké jako natažené svaly nebo roztrhané ruce, které umí provaz trošičku roztrhat, pro mě nehrály žádnou roli,“ nadšeně říká zvoník Tomáš Zendulka.

Žádná speciální mše na počest nového papeže se nekonala, přesto se dnes v olomouckých kostelech o něm hovořilo. Při svém kázání mu motlitbu věnoval i kněz v chrámu Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku.

Bazilika na Svatém Kopečku u Olomouce patří k místům, která v roce 1995 navštívil tehdejší papež Jan Pavel II. Místní věřící doufají, že by sem v budoucnu mohla zavítat i nová hlava katolické církve.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zvony vítaly nově zvoleného papeže taky v Ostravě. Příští týden v úterý tam navíc biskup František Lobkowicz odslouží v katedrále Božského spasitele děkovnou mši.