Bývalý řidič Roman Smetana do vězení nemusí

Olomouc - Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana do vězení už nemusí. Rozhodl o tom krajský soud. Za vyhýbání se trestu mu potvrdil tříměsíční podmínku, která se zdála státnímu zástupci příliš mírná. Smetana byl za pomalování plakátů politiků odsouzen nejdříve k veřejným pracím, poté ke sto dnům vězení.

Před jednací síní se dnes opět tísnil dav novinářů a příznivců Romana Smetany. Hlavní protagonista ale nepřišel. K zastižení nebyl ani u sebe doma. Soudu poslal Smetana prosbu o jednání v jeho nepřítomnosti. Omlouval se, že už se nechce setkat s novináři, navíc, že vše podstatné už zaznělo.

Na uložení nepodmíněného trestu trval státní zástupce Libor Skácel. Podle něj je Roman Smetana recidivista. S rozhodnutím odvolacího soudu je nyní nespokojen.

„Podmínečné odsouzení, tedy pohrůžka přímým výkonem trestu je dostačující. Neboť proti odsouzenému nebylo vedeno jiné trestné stíhání,“ vysvětlila rozhodnutí Krajského soudu Lucie Böhmová, tisková mluvčí.

Bývalý řidič autobusu se dnes u soudu písemně hájil tím, že při minulých volbách nikdo nikoho za pomalování předvolebních plakátů nežaloval. To ve svém dokumentu „Svobodu pro Smetanu“ ukazuje i dvojice dokumentaristů Klusák s Remundou, která rebela celý rok sledovala.

„Roman nám všem, i vám, vymohl o trochu větší svobodu v tom, že když půjde dnes někdo na ty billboardy něco nakreslit, tak ty politické strany ho nebudou žalovat,“ řekl Vít Klusák.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Po Olomouci se stále objevují plakáty a malůvky na podporu odvážného řidiče. Jeho případ ovšem po dnešku nemusí být u konce. Státní zástupce nevyloučil, že si podá dovolání.