Cizinci musí platit za odpad, obce ale své cizince neznají

Hrádek - Cizinci musí nově odvádět poplatky za odpad. Jenže obce nemají možnost, jak zjistit, komu a kam složenku poslat. Ve svých evidencích totiž cizince nemají a cizinecká policie jim je poskytnout nemůže. Ministerstvo vnitra proto muselo začít problém rychle řešit.

Miroslav Kulec se přistěhoval z Polska. V Hrádku, který má vůbec největší podíl obyvatel polské národnosti, totiž potřebovali polsky mluvícího pastora. Zná ho celá obec, proto úředníci věděli, kam mají složenku poslat.

„Je to tady trochu dražší, u nás jsem platit za vývoz kontejneru, tady, jak jsem pochopil, se platí za osobu, no a my jsme velká rodina,“ říká pastor Mirosław Kulec, Sbor Církve bratrské v Hrádku.

„Hrádek je malá obec, tak tu se třeba tuší, kdo je cizinec, kdo se nový přistěhoval, no tak ho oslovujeme individuálně,“ vysvětluje starosta Robert Borski.

V Hrádku žijí necelé dvě tisícovky obyvatel. Ve větších obcích se ale hledání cizinců může rovnat hledání jehly v kupce sena. Obce se proto s žádostí o pomoc obrátily přímo na Ministerstvo vnitra. Ale nepořídily. Mají si informace získat z vlastní evidence nebo ze stránek statistického úřadu.

Jenže obce nepotřebují vědět počet „svých“ cizinců, ale kteří to jsou. Tyto informace má jen cizinecká policie. Ani od ní je ale získat nemůžou.

„Pro nás je to v tuto chvíli tak technicky a časově náročné, že kdybychom museli vyhovět požadavkům více než 6000 obcí, tak by to prakticky paralyzovalo náš úřad,“ vysvětluje Kateřina Rendlová, mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie, PČR.

Ministerstvo vnitra teď pracuje na tom, aby obcím jmenovitý přístup k údajům o cizincích zpřístupnilo do konce března. Jenže třeba v Hrádku je to termín, do kterého musí lidé poplatky za odpad zaplatit.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)