Bahno z Luhačovické přehrady se opět stěhuje. O dvě stě metrů

Luhačovice - Ačkoli Luhačovická přehrada je už po čištění znovu napuštěná a připravená na koupací sezonu, bahno, které stavbaři vybagrovali z jejího dna, se opět stěhuje. Kvůli nesouhlasu majitelů pozemků s uložením bahna na jejich půdě dnes plně naložené nákladní vozy už jednou navezené sedimenty opět přesouvají. O dvě stě metrů.

Problém spočívá v tom, že nájemci pozemků původně s umístěním zeminy souhlasili. Neměli k tomu ovšem svolení majitelů pozemků. Těm později začaly tuny sedimentů na jejich polích vadit, a tak si stěžovali. Luhačovický odbor životního prostředí jim dal za pravdu, a tak zhotovitel, firma Imos, nyní musí na své náklady bahno stěhovat. Na vlastní náklady, které pravděpodobně přesáhnou milion korun. Firma Imos se k případu vyjádřit nechtěla.

Výsledkem celé operace tak nyní bude fakt, že se tři a půl tisíce kubíků bahna přesune o dvě stovky metrů dál. Na pozemek, kde by nikomu vadit bahno nemělo. Čas na přestěhování firmě Imos vyprší za měsíc, tedy přibližně v polovině dubna.

V přehradě je už voda. Pomohly deště

Samotné čištění přehrady je u konce. Nádrž je po více než dvouletých úpravách, na jejichž dokončení čekali zejména provozovatelé přilehlých rekreačních zařízení, opět plná vody. Napuštění před letošní sezonou pomohly především vydatné podzimní deště. 

Očistná kúra pro sinicemi zasaženou nádrž přitom měla být dokončena už před prázdninami 2011. Plánovaných 230 tisíc kubíků bahna se sice podařilo odtěžit v termínu, ukázalo se ovšem, že na dně přehrady zbývá ještě asi 65 tisíc kubíků sedimentů. Povodí Moravy s tak rozsáhlým čištěním nepočítalo, na pokračování těžby se proto rychle sháněly peníze. Celkově nakonec zaplatilo Povodí Moravy za čištění přehrady 146 milionů korun.

Vydáno pod