Jako občan si Zeman přeje vítězství ČSSD: „Mějte odvahu vládnout sami“

Ostrava – Prezident Miloš Zeman vyzval ČSSD, aby po příštích sněmovních volbách vytvořila v případě vítězství jednobarevnou vládu, a vyzval stranu, aby se nebála vládnout sama. Dodal, že jako prezident je povinen být nadstranický, ale jako občan Miloš Zeman si přeje vítězství sociální demokracie, ať už v předčasných, nebo řádných parlamentních volbách. Delegáti sjezdu odměnili Zemanův projev potleskem vestoje.

„Mějte odvahu vládnout sami. Pak ponesete veškerou tíhu odpovědnosti, ale nestane se vám, že vaše úspěchy si bude přisvojovat někdo jiný, a vaše neúspěchy zůstanou vám,“ varoval sociální demokraty před sestavováním koaliční vlády prezident.

Největší nepřítel? Koaliční partner

Jednobarevná vláda ČSSD by se podle něj mohla opírat o toleranci komunistů. Připomněl, že strana tuto možnost měla v letech, kdy ve sněmovně bylo 111 levicových poslanců, ale jeho nástupce Vladimír Špidla ji nevyužil. Zeman sociálním demokratům také připomenul slova Vladimíra Mečiara o stupňování slova nepřítel: „První stupeň nepřítel, druhý stupeň úhlavní nepřítel a třetí stupeň koaliční partner.“

„Jako prezident jsem povinen být nadstranický, jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách. A jsem zvědav, co tomuto mému výroku řeknou novináři, kteří mě tak milují,“ dodal s úsměvem prezident.

Miloš Zeman také popřel, že by se jakkoliv snažil rozbít sociální demokracii. „Proč bych to dělal? Dovedete si mě představit, jak budu podporovat Nečasovu vládu? Schwarzenbergovu vládu? Což by v obou případech byla vláda Miroslava Kalouska. Nebo že si – nedej Bůh – budu přát vládu Karolíny Peake,“ otázal se Zeman a sklidil potlesk.

Na druhé straně sociální demokraty varoval před závistivou malostí, která vede k zadupání výraznějších osobností do země a jejích nahrazení šedivým průměrem, který „sice nikomu nevadí, ale také ničemu neprospívá“. Podle prezidenta je v této oblasti ČSSD v lepší situaci než ostatní strany, a to zejména díky svým hejtmanům.

Nabízím vám své přátelství

Zeman poděkoval předsednictvu strany za podporu před druhým kolem prezidentské volby a také těm sociálním demokratům, kteří ho podpořili i v kole prvním.

„Přítelkyně a přátelé. Za komunismu kolovala anekdota, že třídní boj je úplné nic proti soudružským vztahům. Proto bych vám chtěl popřát, abyste slovo přátelství brali vážně a abyste ho nepovažovali pouze pro synonymum pro více či méně elegantní formu podrazu. Přátelství, stejně jako láska, je hodnota, kterou musíme rozvíjet, uchovávat a kterou nesmíme degradovat na pouhou frázi. Proto přeji ČSSD, aby byla opravdu stranou přítelkyň a přátel, a nabízím jí svoje přátelství,“ uzavřel Zeman svůj projev.

Projev Miloše Zemana na sjezdu ČSSD (zdroj: ČT24)