Zlámanec volil mezi lesem a mateřskou školkou. Zvítězil obecní les

Zlámanec (Uherskohradišťsko) - Obyvatelé Zlámance dnes rozhodovali, zda obec prodá část lesa. Získané peníze měly jít na opravu místní mateřské školky, která už nevyhovuje hygienickým podmínkám. Vesnice sice získala na rekonstrukci dotaci, nicméně ze svého rozpočtu musí dodat přes tři miliony korun, což je pro malou obec téměř astronomická částka. Proti prodeji lesa se ale někteří místní ohradili. Vedení obce proto rozhodlo o vyhlášení referenda, ve kterém nakonec dostal přednost obecní les.

„Myslím, že většina obce a občanů Zlámance nevidí budoucnost pro mladé lidi s rodinami. To je aspoň můj názor,“ řekl starosta Zlámance Jiří Chmela (nez.). Zlámanec si dnes musel vybrat, zda je pro něj prioritou mateřská školka, nebo vlastní les. Stávající školka přestala vyhovovat hygienickým normám. Děti jedly a spaly ve stejné místnosti, tělocvičnu v přízemí obsadila plíseň. Dokonce i skříňky nad sebou už odporovaly aktuálním předpisům.

Hovoří starosta Zlámance Jiří Chmela (zdroj: ČT24)

Obec získala na rekonstrukci mateřské školky devítimilionovou dotaci, sama by ale musela přispět třemi miliony. Podobnou částku by se Zlámanci podařilo získat, kdyby prodal desetinu svého obecního lesa, konkrétně devatenáct hektarů. Polovina obyvatel Zlámance ale podepsala petici vyjadřující nesouhlas s prodejem lesa. Obec proto rozhodla o vypsání referenda, které se uskutečnilo právě dnes. Místní knihovna se proměnila ve volební místnost. K urně přišla necelá polovina z dvou set padesáti voličů a padesát osm procent z nich si prodej lesa nepřálo.

  • Podle starosty místní nefandí rodinám s malými dětmi zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4484/448376.jpg
  • Místní mateřská škola bojuje s vlhkostí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4484/448377.jpg
  • Do tělocvičny zatéká zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4484/448369.jpg
  • Kvůli plísni se tělocvična v přízemí uzavřela už před rokem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4484/448370.jpg

„Myslím si, že je to špatná varianta. Peníze se dají najít i někde jinde,“ uvedl Miloslav Červenka, který se postavil proti prodeji obecního lesa. Hlasování vesnici rozdělilo na dva tábory. „Jak jednou školku ztratíme, nebude tady nic. Maminka vezme dítě, zavede ho do lesa a nechá ho tam,“ poznamenal Zdeněk Bláha, který mateřské školce fandil.

Pokud obec se třemi sty obyvateli nezíská na opravu školky peníze jiným způsobem, bude muset dotaci vrátit. Pravděpodobně by došlo i na uzavření mateřské školky, kterou dosud navštěvuje třiadvacet místních dětí. Vedení Zlámance si totiž na školku nechce půjčovat peníze úvěrem.