Hraniční přechod okupuje šestikilometrová kolona kamionů

Lanžhot - Počasí v Maďarsku zdrží řidiče kamionů už na česko-slovenské hranici. Přechod Lanžhot je od včerejška opět uzavřen pro těžká auta nad sedm a půl tuny. Policisté pouští dál jen kamiony, které vykládají zboží na Slovensku. Řidiči proto odstavili své vozy na silnici a vytvořila se šestikilometrová kolona, která během dne dosáhla délky až deseti kilometrů.

Někteří řidiči kamionů se pokoušeli objet odstavené soupravy a několikrát tak zablokovali
celou dálnici. „Následně měly problémy i osobní automobily, které jinak mohly na Slovensko projíždět bez omezení,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Informační tabule varují řidiče už po výjezdu z Brna před možností, že na hraničním přechodu Lanžhot budou čekat. Mnozí řidiči kamionů nechtějí uvíznout v nekonečné frontě u přechodu a svůj vůz odstavili už na některé z benzínových pump.

No comment: kolona kamionů u hraničního přechodu (zdroj: ČT24)

Policie na hranici kamiony třídí. Na slovenské území vpouští pouze vozidla, jež nepokračují do dalších zemí, například mají na Slovensku vykládku zboží. Přechod projedou hladce také kamiony s nákladem živých zvířat, nebo zbožím podléhajícím rychlé zkáze. Ostatní se musí vrátit do Česka.

  • Přechod byl uzavřen od včerejšího večera zdroj: ČT Brno
  • Někteří řidiči odstavili svůj kamion už u benzínky zdroj: ČT Brno

K podobnému kroku tuto zimu slovenská policie sáhla opakovaně, většinou tehdy, když kamiony směřující do Maďarska nemohly kvůli špatnému počasí pokračovat a naplnily kapacitu odstavných parkovišť na Slovensku. V pátek byly na několik hodin uzavřené pro kamiony všechny přechody na česko-slovenské hranici. 

Na jižní Moravě dnes počasí žádné komplikace nepůsobí, silnice jsou sjízdné bez omezení. Na Slovensku a v Maďarsku však místy bojují se sněhem, závějemi a silným větrem. V noci na dnešek hasiči na jihu Slovenska evakuovali asi 350 lidí z uvíznutého vlaku a zhruba 50 aut. V Maďarsku podle agentury DPA strávily noc v autech tisíce lidí, situace je prý na mnoha silnicích chaotická.

Vydáno pod