Vodící fenka bude moci opět pomáhat. Díky operaci brněnských veterinářů

Brno - Čtyři roky pomáhala labradorka Domina svému nevidomému pánovi na každém kroku. Poté se ale role obrátily, když fence hrozilo, že kvůli prasklému vazu v koleni přestane chodit. Starat se o svého pomocníka, kterého považuje téměř za člena rodiny, musel nevidomý páníček. Šťastný konec se ale začal rýsovat po dnešku, kdy Domina podstoupila náročnou a drahou operaci, která by jí měla umožnit chodit jako dříve. Operaci zadarmo provedli lékaři z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU).

Jaroslav Muzikant z Hradce Králové přišel ve třiceti letech kvůli cukrovce o zrak. Poslední čtyři roky mu ale život výrazně usnadňovala vodící fenka Domina, které říká Domča. „Mít pejska je velká výhoda. V pohodě si s ním dojdu nakoupit nebo i k lékaři. Jinak kvůli těmto věcem musím žádat někoho z rodiny,“ vysvětluje přínos vodícího psa pro svůj život pan Muzikant. Teď si ale, byť na chvíli, musí zvykat na těžší situaci bez psa.

  • Chirurgický tým z Fakulty veterinárního lékařství VFU operuje koleno fenky Dominy zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4488/448754.jpg
  • Děkan FVL VFU Alois Nečas ukazuje rentgenové snímky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4488/448756.jpg
  • Fenka Domina před operací zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4488/448751.jpg
  • Vodící fenka Domina zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4488/448750.jpg

Jeho Domča totiž trpěla artrózou kolenního kloubu a hrozilo jí, že přestane chodit. Zjistilo se, že má prasklý kolenní vaz a poraněný meniskus. Možností byla operace, která ale stojí řádově desítky tisíc korun a pan Muzikant by si ji z invalidního důchodu dovolit nemohl. Poté, co se jeho případ začátkem března objevil v médiích, se mu ozvalo několik lidí nabízejících pomoc. Tím klíčovým byl nakonec profesor Alois Nečas, děkan Fakulty veterinárního lékařství brněnské VFU.

Děkan FVL VFU Alois Nečas popisuje operaci kolene vodící fenky Dominy (zdroj: ČT24)

„Děláme to výjimečně. Já se pro to rozhodl, abych pomohl nevidomému člověku,“ popsal Nečas svůj motiv postavit se osobně do čela chirurgického týmu, který dnes v prostorách veterinární fakulty operaci provedl. Fakulta také zaplatila nákladné implantáty. „Jedná se o náročnou operaci, takzvanou osteotomii. Spočívá v tom, že přetneme kost a poté ji sešroubujeme. Tím se vytvoří patřičný úhel a vazy v koleni nejsou dále přetěžovány,“ vysvětluje profesor Nečas ve stručnosti složitou operaci.

Majitel už se těší až bude mít fenku opět doma

Samotný zákrok dopadl dnes dopoledne dobře a labradorka Domča se tak po pár dnech strávených na pooperačním oddělení vrátí zprátky domů. Po šesti týdnech klidnějšího režimu by opět mohla začít pomáhat svému pánovi. Ten se shledání se svým pejskem už nemůže dočkat. „Strašně se na ni těším,“ říká pan Muzikant a jedním dechem dodává poděkování lékařskému personálu i všem ostatním, kteří mu po zveřejnění příběhu posílali třeba drahé doplňky stravy, finanční příspěvky na různé preparáty pro Dominu nebo cenné rady.