Tuk-tuky v Egyptě často řídi děti bez řidičáku

Káhira – Ulice desetimilionového velkoměsta se dramaticky mění, a to nejen kvůli revoluci, která svrhla režim Husního Mubaraka. Jedním z nových fenoménů se v Káhiře staly tuk-tuky, motocykly se zastřešeným vozítkem, které nahrazují taxíky. Úřady je povolují, ale zákony upravující jejich provoz dosud nejsou. Ve vozítkách tak často narazíte na mladíka bez řidičáku. Podle tamní lékařky dokonce řidiči tuk-tuků často sexuálně obtěžují ženy.

Káhirskou dopravu ovládá organizovaný chaos. Před pár lety se jeho nedílnou součástí staly tuk-tuky, které jsou známé spíš z Indie nebo Číny, odkud se do Egypta dovážejí. Od úřadů mají zelenou, zákony upravující jejich provoz ale v zemi dosud chybí. V neregistrovaných vozítkách tak často sedí téměř ještě děti bez řidičáku. „Když zastavím, abych nabral zákazníka, přižene se dopravní policista a začnou potíže. Většinou mi tuk-tuk zabaví,“ řekl jeden z řidičů Ahmed Rejád.

Provoz tuk-tuků neupravuje žádný zákon, na ulicích je chaos

V zákonech panuje zhruba stejný chaos jako na ulicích. Starší řidiči si navíc stěžují na ty mladé. Neumějí prý řídit a navíc nerespektují ani těch pár základních pravidel, která udržují káhirské silnice průjezdné. „Policie nás neustále kontroluje a je to kvůli mladým řidičům. Jeden z nich mě dokonce naboural a tuk-tuk mi zničil,“ podotkl další z řidičů Gamal Salem.

V tuk-tuku ale prý hrozí daleko horší nebezpečí než dopravní nehoda. Podle Emany Jehyjaové, která vede kliniku pro ženy, k jízdě nedílně patří nevybíravé sexuální obtěžování. „Moje pacientky si od řidičů vytrpěli hodně. Některé znásilnili přímo v tuk-tucích. Policii to nehlásí, protože se bojí,“ řekla. Počet sexuálních útoků stoupá po celém Egyptě. Podle aktivistů za to může i nová ústava, kterou prosadilo Muslimské bratrstvo, protože práva žen nechrání dostatečně.

Chaos na dvou kolech (zdroj: ČT24)