Celníci našli v květinářství nezdaněný alkohol s etiketou likérky Drak

Brno - Nezdaněné lihoviny s etiketami Vodka a Tuzemák a s logem likérky Drak nalezli celníci v neděli na tržnici v Olomoucké ulici v Brně. Kuriózní je místo nálezu - celníci totiž našli alkohol v květinářském stánku.

 „U květinářství si hlídka všimla, že mezi vystavenými umělými květinami, jsou umístěny kartonové krabice. Na jedné z nich byla nalepena etiketa s nápisem Vodka,“ popisuje mluvčí jihomoravského celního úřadu Lada Temňáková, jak její kolegové na lahve přišli. Celkem potom v prodejně zajistili 91 lahví s označením Vodka a Tuzemák, o kterých nájemce obchodu tvrdil, že nejsou jeho. 

  • Zabavená láhev vodky autor: CÚ pro JMK, zdroj: ČT Brno
  • Zabavená láhev tuzemáku autor: CÚ pro JMK, zdroj: ČT Brno

Protože vzniklo podezření z možného daňového úniku ve výši přibližně 6500 korun, celníci lahve zabavili a odebrali z nich vzorky na analýzu. Pokud se nepodaří zjistit skutečné majitele zboží, celní úřad rozhodne o likvidaci zboží.

Zásah celníků v tržnici na Olomoucké ulici (záběry CÚ pro JMK) (zdroj: ČT24)

Na etiketě byla likérka Drak

Zabavené lahve na sobě měly logo likérky Drak. Ta se nechvalně proslavila loni na podzim během takzvané metanolové aféry. Právě v lahvích s etiketou a kolky chvalčovské likérky se objevil metanol. Státní zastupitelství ale loni v listopadu trestní stíhání jednatele likérky zastavilo. O toxickém obsahu v lahvích s upravenou etiketou jeho likérky totiž pravděpodobně nevěděl.