Olomoučtí vědci se podílí na vzniku observatoře

Olomouc - Dušan Mandát a Miroslav Pech z Univerzity Palackého a Akademie věd vyvinuli speciální kamery, které monitorují noční oblohu a zjišťují množství oblačnosti v dané lokalitě. Na základě těchto údajů pak tým odborníků rozhodne, kde přesně bude observatoř stát.

Úkolem číslo jedna je pomoc při hledání nejvhodnějšího místa pro stavbu mezinárodní observatoře.

Mexiko, Namibie, Arizona, Argentina nebo ostrov Tenerife – nová mezinárodní observatoř, která má zkoumat kosmické záření, by v některé z těchto lokalit mohla začít růst už v příštím roce. Které místo bude nakonec to pravé, zjišťuje dvojice olomouckých vědců pomocí speciální kamery.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

 „Je to v principu astronomická kamera, která je osazená širokoúhlým objektivem, který má zorný úhel 185 stupňů,“ uvedl Miroslav Pech, vědec ze Společné laboratoře optiky.

Analýza a vyhodnocení získaných dat pak probíhá přímo v Olomouci.

Úkolem číslo dva je pak výroba a kontrola zrcadel, která budou součástí obřích optických teleskopů.

Protože bude mít nová mezinárodní observatoř asi deset tisíc metrů čtverečních zrcadlové plochy, vyrobí olomoučtí odborníci jen část zrcadel. Zbytek zajistí některá z renomovaných firem. Už teď přitom chodí do Olomouce z celého světa vzorky, u kterých vědci měří optické vlastnosti.

Stavba observatoře je plánovaná na roky 2014 až 2018. Celkové náklady se v přepočtu blíží čtyřem miliardám korun.

Vydáno pod