Na inauguraci papeže odletěli poutníci ze zasněženého Brna

Brno - Ani husté sněžení neodradilo 120 poutníků, kteří cestovali na letiště do Brna ze Žďáru nad Sázavou. Cestu jim přitom zkomplikoval vzpříčený kamion na silnici nedaleko Ořechova na Vysočině. Přes zpoždění, které se protáhlo na více než hodinu, se jim nakonec do Říma podařilo odletět. Ve Vatikánu se poutníci zúčastní inaugurační mše svaté.

V letadle společně s poutníky letěly také dary, které kardinál Dominik Duka předá novému papeži Františkovi. Vedle sošky Pražského Jezulátka je to váza s obrazem argentinské Panny Marie. Leteckou pouť pro věřící zorganizovalo Kolpingovo dílo. Věřící jsou převážně studenti biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou. Společně s nimi cestoval do Říma i reportér Josef Kvasnička.

No comment: Na inauguraci mířili i poutníci z Brna (zdroj: ČT24)

„Odbavení na římském letišti trvalo neúměrně dlouho a necelou hodinu před začátkem mše jsme byli teprve na okraji Říma. Italští karabiniéři ale měli dopravu perfektně zorganizovanou a výsledkem byl včasný příjezd na Svatopetrské náměstí,“ telefonoval z Říma Josef Kvasnička.

Čeští poutníci byli od shromáždění kardinálů a oficiálních hostů v čele s papežem Františkem vzdáleni asi 200 metrů a dělily je neprostupné kordony policistů a příslušníků švýcarské gardy. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)