Dramaturg Josef Albrecht má nové téma - krajinu a lidi v ní

Ostrava - Dramaturg ostravského studia České televize Josef Albrecht, který má za sebou úspěšné a oceňované cykly o moderních dějinách Příběhy železné opony, V zajeté železné opony, Tajné akce StB a mnohé další dokumentární projekty, je spolu s Jaromírem Šlosarem autorem nově schváleného pořadu Klenoty naší krajiny, který přiblíží Chráněné krajinné oblasti České republiky. Letos vznikne osm dílů.

Představte projekt Klenoty naší krajiny?

Na území České republiky je celkem pětadvacet Chráněných krajinných oblastí, které v sobě ukrývají mnoho tváří z toho nejzajímavějšího, co může naše země nabídnout. Zahrnují všechny podoby české krajiny, od nížin přes lužní lesy po skalní města či vysoká pohoří. Tyto lokality zaujímají celkem jedenáct tisíc kilometrů čtverečních, což je čtrnáct procent rozlohy našeho státu. Náš dokumentární cyklus se bude věnovat výjimečným lokalitám a oblastem, které jsou součástí českých Chráněných krajinných oblastí. Bude volně navazovat na cyklus Divočina bez hranic, který zmapoval národní parky.

Jaké je složení týmu?

Na projektu se budou podílet zkušení autoři. Scénaristé Jaromír Šlosar a Tomáš Netočný. Jaromír Šlosar je také spoluautorem námětu celého cyklu. Dále to bude režisérská dvojice Petra Všelichová a Marcel Petrov, kameramani, s nimiž pracujeme často a rádi - Petr Kožušník, Patrik Hoznauer a Jiří Berka.

  • Klenoty naší krajiny vznikají v týmu kreativní producentky Lenky Polákové. zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3984/398374.jpg
  • Oceňovaná Petra Všelichová bude společně s Marcelem Petrovem a dalšími nový cyklus o české krajině režírovat. autor: Patrik Hoznauer, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3975/397494.jpg
  • Moderátorem cyklu Klenoty naší krajiny bude herec Miroslav Vladyka. autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1488/148793.jpg

Kolik CHKO chcete ukázat?

CHKO je celkem pětadvacet a jedno území se k nim dá svojí výjimečností ještě přiřadit. Výhledově bychom tedy rádi představili všech šestadvacet území, což by představovalo půlroční televizní cyklus s týdenní periodicitou vysílání. Letos jich budeme vyrábět osm a budou to šestadvacetiminutové dokumenty.

Čím bude tento cyklus výjimečný?

Chráněné krajinné oblasti jsou výjimečné, a to i díky tomu, že uchovávají krajinu nejen jako přírodní zajímavost, ale také jako prostor, který v nejlepším slova smyslu kultivuje člověk. Takže bychom chtěli akcentovat i tento rozměr. Samozřejmě, že se budeme věnovat přírodním zajímavostem a „klenotům“, ale budou nás zajímat i lidé, kteří s konkrétní krajinou spojili své osudy. Ti by měli být i přirozenými partnery a průvodci našeho cyklu.

  • Beskydy CHKO zdroj: www.beskydy.orchranaprirody.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/113/11248.jpg
  • Beskydy autor: Pavel Kosek, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3726/372503.jpg
  • CHKO Poodří zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3765/376440.jpg
  • Jeseníky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2503/250203.jpg

Bude mít pořad moderátora?

Cyklus bude moderovat Miroslav Vladyka. Je to zvídavý člověk, se silným vztahem k přírodě.

Jak pojmete tento materiál technicky?

Chceme, aby byl projekt vizuálně co možná nejatraktivnější. Budeme proto mimo jiné používat i kamerový vrtulníček. Už jsme si ho vyzkoušeli na jiném dokumentárním cyklu Hranice bez hranic a ověřili jsme si, že dokáže opravdu nabídnout zajímavé a nečekané pohledy. Nejedná se o klasické vrtulníkové záběry, jak je známe například z Tour de France, filmaři pracují s malou kamerou připevněnou na model vrtulníku. Dokáži s tím neuvěřitelné věci jako třeba létání nad potokem, v jeskyních a podobně.

Které CHKO bude první? Kdy začnete natáčet?

Jako pilotní díl jsme si vybrali Beskydy. Všichni členové našeho týmu k nim mají blízko. A to nejen geograficky díky jejich blízkosti od Ostravy, ale také pocitově. Mají je prostě rádi a právě třeba Jaromír Šlosar může být bez nadsázky označován za jejich znalce. První záběry chceme natáčet co nejdříve, abychom zachytili ještě zimní atmosféru.

Těšíte se?

To je jasná věc.