Ředitele finančního úřadu zadržela policie. Měl přijímat úplatky

Brno - Útvar věnující se odhalování korupce zadržel včera osm osob v souvislosti s krácením daně. Jedním z nich by měl být i Miroslav Kuba, ředitel brněnského finančního úřadu s územním pracovištěm na Šumavské ulici. Zásah byl spojen s celkem jedenácti domovními prohlídkami.

Ředitel územního pracoviště finančního úřadu je stíhán pro trestný čin přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Úplatky měl přijímat nejen v peněžní formě, ale také jako různé dary a služby. Další osoby byly obviněny z krácení daně z přidané hodnoty. Dva z nich jsou navíc obviněni z trestného činu podplácení. Společně měli stát připravit o 26 milionů korun.

Z vyšetřování vyplývá, že ředitel finančního úřadu měl umožnit zástupcům jednotlivých firem nadměrné odpočty DPH. Pokud se prokáže jeho vina, hrozí mu pět až dvanáct let za mřížemi. Policisté jej sledovali už delší dobu. „Indicie na tuto osobu ukazovaly delší dobu, my jsme s policií spolupracovali. V tuto chvíli je ředitel stále ve funkci, o odvolání se bude teprve rozhodovat,“ řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Momentálně vede pobočku finančního úřadu Brno III zástupce obviněného ředitele.

Policisté stále vyslýchají celkem pět obviněných. Jedná se o ředitele finančního úřadu a čtyři další zástupce firem. O vazbě by měl soud rozhodnout pravděpodobně během zítřka. Tři ze zadržených už byli propuštěni na svobodu. Na případ upozornilo finančně analytické oddělení ministerstva financí. Akci policie připravovala pod krycím jménem Antonius.