Vedení Přerova znovu obviněno z údajné korupce

Přerov - Opakovaná obvinění nám komplikují práci na radnici – tvrdí přerovský primátor Jiří Lajtoch. Policie totiž už potřetí přišla s návrhem obžaloby na primátora a dalších 5 lidí z magistrátu kvůli korupci. Státní zástupkyně stíhání už dvakrát zastavila. Spis jí teď skončil na stole potřetí.

Jako na houpačce si připadají přerovští radní. V srpnu 2011 padla obžaloba, v lednu 2012 bylo šetření zastaveno. Červenec téhož roku  - stíhání bylo obnoveno a o měsíc později bylo řízení opět zrušeno. Teď jim znovu hrozí soud a trest za údajnou korupci.

„Já jsem z toho úplně špatný, protože si myslím, že celá ta žaloba je nesmyslná, vykonstruovaná a drží nás v určitém napětí,“ uvedl Jiří Lajtoch, primátor města Přerova.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Zda tentokrát padne trest, znovu není jisté. Případ vyvolal totiž rozpory i mezi státními zástupci. Okresní žalobce ho totiž nejdříve poslal před soud. Jeho nadřízená Marie Kodytková z Olomouce ale kauzu dvakrát zastavila. Nejvyšší státní zastupitelství pak v říjnu loňského roku její rozhodnutí zrušilo.

„Není to první případ, kdy bylo zrušeno trestní stíhání. Je to právo státního zástupce, to my nemůžeme zpochybňovat,“uvedl Jaroslav Ibehej, mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Marie Kodytková dostala spis na stůl i potřetí. Novinářům vzkázala, že se k němu dostane až v dubnu. Bližší informace však nepodala. Nebyla k zastižení.

Protikorupční policie viní zástupce radnice, že měli nadstandardní vztahy a firmou, která získala zakázky v přerovském domově důchodců a zimním stadionu. Například přestavba domova důchodců stála město o 30 milionů korun více, než bylo původně v plánu. Kvůli opravě zimního stadionu zase udělil antimonopolní úřad radnici pokutu 10 tisíc korun.

Za sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při a zneužití pravomoci úřední osoby teď šestici hroz í 5 až 12 let. 

Vydáno pod