Inspekce postupovala ve sporu s „templáři“ správně, rozhodl soud

Brno - Krajský soud v Brně dal definitivně za pravdu Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) ve sporu s Templářskými sklepy Čejkovice. Inspekce nechala před dvěma lety stáhnout z obchodů milion lahví, kvůli nejasnosti původu vína. Nejvyšší správní soud (NSS) už na podzim zrušil předchozí rozhodnutí Krajského soudu v Brně z března loňského roku, který došel k závěru, že příkaz stáhnout víno z oběhu, vydala inspekce neoprávněně. Krajský soud se teď musel případem znovu zabývat a rozhodl, že inspekce postupovala správně. Přihlédl přitom k loňskému rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

SZPI v listopadu 2010 nařídila stáhnout z prodeje víno, které bylo vyrobené z hroznů nejasného původu. Firma nebyla schopna jejich původ doložit a neměla zpracované ani evidenční knihy. Celkem šlo o 1,2 tuny hroznů, do nichž vinaři přimíchali 300 000 kilogramů hroznů známého původu, čímž je znehodnotili. I když se firma proti výroku inspekce ohradila, inspekce začala víno stahovat sama.

Firma se kvůli nařízení o stažení vína z prodeje obrátila se žalobou na krajský soud, jenž uznal, že lhůta určená ke stažení vína byla nezákonná. Stejného charakteru byl podle něj požadavek na dopracování evidenčních knih, kterým SZPI podmínila možnost návratu vína na trh.

Mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková (zdroj: ČT24)

„Rozhodnutí vítáme. Krajský soud vyslal jednoznačný signál, že na etiketu není možné uvádět nepravdivé nebo nepodložené údaje,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

„Až dostaneme rozsudek písemně, přečteme si zdůvodnění a podle toho posoudíme, jak se zachováme,“ řekl ředitel společnosti Pavel Pastorek. Co se stalo s vínem, které bylo klamavě označeno, nechtěl komentovat. „Dokud nebude kauza uzavřená, nebudu se k tomuto jakkoli vyjadřovat,“ dodal Pastorek.

Templářské sklepy dostaly navíc pětimilionovou pokutu za to, že uváděly do oběhu víno z hroznů neznámého původu. Krajský soud v souvisejícím případě však loni v březnu přiznal pokutě odkladný účinek a avizoval, že definitivně se o ní rozhodne zhruba za rok.