Olšanská farma je prvním příjemcem dotace z ROPu Jihovýchod v insolvenci

Olšany, Brno - Dnes se poprvé po vyhlášení úpadku Farmy Bolka Polívky sešel insolvenční správce Michal Edl přímo v Olšanech s oběma jednateli společnosti a se zaměstnanci. Řešili, co dál a jak znovu nastartovat provoz. Podle informací České televize se všech 18 zaměstnanců dohodlo s insolvenčním správcem, že podá výpověď. Odpoledne následovala schůzka s věřiteli a zástupci Regionálního operačního programu, od kterého farma získala mnohamilionovou dotaci. Právě pro zástupce ROPu Jihovýchod jde o mimořádný případ. Příjemce dotace, který by skončil v insolvenci, totiž zatím neměli.

„Takový případ jsme v celé historii operačního programu ještě neřešili. Faktem je, že jsme v sedmi případech nakonec schválenou dotaci žadateli nevyplatili kvůli chybám při realizaci projektu, nikdy se nám ale nestalo, že by někdo, kdo od nás dotaci dostal, skončil v insolvenci,“ uvedla mluvčí Regionálního operačního programu Jihovýchod Kateřina Dobešová.

Podmínkou získaní dotace na vybudování wellness centra na Farmě Bolka Polívky v roce 2008 bylo, že se společnost nesmí pět let dostat do cizích rukou a samozřejmě musí wellness provoz fungovat. „Dotace je přidělována konkrétnímu vlastníkovi. Její příjemce se nemůže objektu, na který dotaci čerpal, jednoduše zbavit, nedá se změnit ani účel dotace. Jediné možné řešení je strategický partner, který bude schopen příjemci dotace pomoci a splní stejné podmínky jako on,“ dodala Dobešová.

Po dnešním jednání s insolvenčním správcem zatím nebude ROP Jihovýchod trvat na vrácení dotace. „Jednání na toto téma se odsouvá na šestý duben,“ podotkla Dobešová. Do tohoto data mají možnost se přihlásit všichni věřitelé.

Michal Edl k insolvenci Farmy Bolka Polívky (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci odcházejí na pracovní úřad

Pro všech osmnáct zaměstnanců po dnešním jednání práce pro farmu zatím skončila. Podle jejich informací přímo od insolvenčního správce by totiž dostali své výplaty až v červenci, což pro ně bylo nepřijatelné. A tak se dohodli, že dají výpověď a nechají se zaregistrovat na úřadu práce. Pokud by ale farma znovu zahájila provoz, budou uvažovat o návratu.

Zda se ale najde pro Farmu Bolka Polívky strategický partner, který by ji chtěl znovu rozjet, není zatím jasné. Insolvenční správce hodlá ale udělat všechno proto, aby znovu začala fungovat. „Farma Bolka Polívky je jedinečná nadregionální značka a její zánik by nebyl dobrým řešením pro nikoho. Pan Polívka ji budoval dlouhá léta. Budeme se proto snažit ji zachránit,“ uvedl insolvenční správce Michal Edl. Bolek Polívka Marcela Černá - jednatelé Farmy Bolka Polívky mají do příštího týdne zpracovat reorganizační plán a návrh, jak splatit vzniklé dluhy.

Schůzka s největším věřitelem - stavební firmou Kaláb, která se konala dnes odpoledne, žádné převratné novinky nepřinesla. Zatím není jasné, zda budou jednatelé farmy schopni splatit své závazky díky pouhé reorganizaci, nebo bude nutné olšanský objekt prodat. O tom bude rozhodovat květnový soud.

Vydáno pod