Jak najít práci? Rekvalifikací u budoucího zaměstnavatele

Brno - Jak si i v době vysoké nezaměstanosti sehnat práci? Jedním z často využívaných a podle analýz i úspěšných způsobů jsou rekvalifikační kurzy. Brněnský pracovní úřad jich svým klientům zprostředkovává hned několik. Včetně těch, které se konají u budoucích zaměstnavatelů.

Mezi úspěšné absolventy rekvalifikačních kurzů patří i Robert Kučera z Olomoučan na Blanensku. Ten nyní už dva týdny pracuje v ČKD Blansko. Na rozdíl od své poslední práce je tam spokojený. „Předtím jsem pracoval jako topič a podmínky v práci už se nedaly vydržet,“ zdůvodňuje, proč opustil zaměstnání a ocitl se na úřadu práce. Ani tam ale příliš dlouho nepobyl a hned se přihlásil do čtyřtýdenního rekvalifikačního svářečského kurzu. „Tam mě potom můj mistr doporučil personálnímu v ČKD a dostal jsem práci,“ uzavírá Kučera příběh svých posledních dní a dodává, že je za práci velmi vděčný.

Podle personalisty ČKD Blansko Františka Kořistky jsou za určitých podmínek rekvalifikovaní pracovníci vítanými posilami. „Rozhoduje to, jak jsou šikovní, jak rychle se dovedou naučit nové věci a taky, jak se jim chce,“ vysvětluje Kořistka s dodatkem, že mnoho mladých lidí dnes nemá pracovní návyky jako je ranní vstávání a práce na směny.

Marie Cacková, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Brně (zdroj: ČT24)

Na 70 % absolventů kurzů práci najde

Že příběh Roberta Kučery není ničím výjimečný, potvrzuje i ředitelka brněnského úřadu práce Marie Cacková. „Podle našich analýz se do pracovního procesu zapojí na sedmdesát procent rekvalifikovaných,“ uvádí Cacková. Doplňuje také aktualitu, že momentálně jsou na jižní Moravě v rekvalifikačních kurzech v řádu jednotek i amnestovaní vězni. 

Nadšení Cackové ale brzdí někteří personalisté. Například podle Michala Tomana z Grafton Recruitment mnohdy zaměstnavatelé z rekvalifikovaných pracovníků příliš nadšení nejsou. „Někdy vidíme, že rekvalifikace jsou teoretičtěji zaměřené, než by bylo potřeba,“ myslí si Toman. 

Výhodou jsou potom takzvané zvolené rekvalifikace. To jsou ty, kdy přichází žadatel již přímo s nabídkou zaměstnání, ke které ale potřebuje rekvalifikaci. Tu mu úřad zprostředkuje nebo mu na ni přispěje. Často se potom klient zaučí nové profesi již přímo u budoucího zaměstnavatele. Což byl i případ Roberta Kučery a jeho nového zaměstnání v blanenské ČKD.

Pracovní místa se objevují v oblasti sociálních služeb a zdravotnictví

Co se týče zaměření, jsou v poslední době kromě tradičních strojírenských rekvalifikačních kurzů trendem i kurzy z oblasti sociálních služeb a zdravotnictví. „Na trhu je velká díra, kterou je potřeba zaplnit, a to v oblasti sociální práce a zdravotnictví. Lidé tak dostanou práci, a navíc jsou prospěšní svému okolí,“ uvedla ředitelka úřadu práce Cacková s dodatkem, že například ve spoustě menších obcích se velmi těžko hledají ošetřovatelky.

Dalšími faktory pro tyto rekvalifikační kurzy je strárnutí populace nebo nedávná změna zákona, která i sociálním pracovnicícm v praxi ukládá povinnost vystudovat vysokou školu nebo alespoň podstoupit rekvalifikační kurz. Podle Cackové by se mohli rekvalifikovaní sociální pracovníci a zdravotníci uplatnit zejména v jižních částech Jihomoravského kraje, kde je nezaměstnanost nejvyšší.