Ostravští zastupitelé jednali o zamítnuté žalobě na stát

Ostrava - Tři roky ležela žaloba Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší bez povšimnutí u pražského městského soudu. Soud se jí začal zabývat v únoru. Kvůli pozdnímu podání ji ale zamítl. Město podalo kasační stížnost a pokud u českých soudů neuspěje chce spor hnát až k evropskému soudu pro lidská práva.

Atmosféra sice bez škodlivin, ale zato plná ostrých slov. I ostravské zastupitele z řad opozice překvapil důvod, proč Městský soud v Praze odmítl žalobu ostravského magistrátu.

Podle soudu totiž Ostrava věděla o tom, že počet dní, kdy je ve městě znečištěné ovzduší, překročil zákonný limit už 19. března 2009. Město mělo dva měsíce na podání žaloby. Ta ale na Městský soud do Prahy došla až o rok později v květnu.

„Z tohoto důvodu se soud vlastně vůbec nezabýval, zda žaloba byla podána oprávněně nebo ne,“ upřesnila Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze.

Ostrava chtěla argumentovat u soudu tím, že stát, potažmo vláda a Ministerstvo dopravy a životního prostředí, nevyužívá zákonných prostředků ke zlepšení ovzduší ve městě. Teď bude muset u Nejvyššího správního soudu hledat jiné argumenty. V kasační stížnosti chce napadnout rozhodnutí městského soudu nezabývat se žalobou.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

V roce 2008 uspěl německý občan Dieter Janeček u Evropského soudu s žalobou na německé Bavorsko. Donutil tím Mnichov začít aktivně chránit ovzduší. Tím by se chtěla inspirovat i Ostrava, a stejně jako Dieter Janeček, když to bude potřeba, vznést svůj požadavek ve Štrasburku.