Olomoucký kraj vybral konsorcium, které postaví novou tramvajovou trať

Olomouc - První etapu nové tramvajové trati, která spojí centrum Olomouce se sídlištěm Nové Sady, postaví sdružení firem FIRESTA - Fišer Brno, IDS Inženýrské a dopravní stavby Olomouc a Dopravní stavby Brno. „Vítězné konsorcium ve výběrovém řízení nabídlo cenu 197 milionů korun, která je o více než 100 milionů korun nižší než radnice loni při vyhlášení tendru předpokládala,“ řekl náměstek olomouckého primátora Martin Major.

O stavbu nové tramvajové trati v Olomouci projevilo zájem několik desítek firem, z nichž dvanáct radnici předložilo své nabídky. Díky velkému počtu nabídek se podle Majora podařilo výrazně ušetřit oproti předpokládaným nákladům stavby. „Při dnešní ohromné konkurenci stavebních firem a stavu legislativy jsme poněkud trnuli, zda výběr dodavatele proběhne v klidu a zda se nebude některý z účastníků řízení odvolávat, načež bychom místo stavby strávili třeba dva roky tahanicemi u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Naštěstí se tak nestalo a stavba může začít,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný z ODS.

První etapa dvoukolejné tramvajové trati, která spojí tržnici s Tomkovou ulicí, měří1394 metrůa její dokončení je plánováno na polovinu příštího roku. První část trati chce ale radnice uvést do provozu už na přelomu letošního září a října, ještě před otevřením přilehlého nového obchodního centra Galerie Šantovka.

Na sídliště Nové Sady, které patří k nejlidnatějším lokalitám ve městě, dosud zajíždějí autobusy městské hromadné dopravy. Tramvajová trať, na jejíž stavbu radnice získala dotaci z programu švýcarsko-české spolupráce, má dopravní obslužnost v místě zlepšit. Radnice už zahájila přípravu druhé etapy tramvajové trati, která spojení prodlouží o dalších1300 metrůaž po Družební ulici. Výhledově se počítá se stavbou ještě jednoho úseku směrem k Jižní ulici.