Olomoucké Muzeum umění učí děti poznat díla velikánů

Olomouc - Jedna z největších výstav v historii olomouckého Muzea umění „Od Tiziana po Warhola“ láká děti. Pro malé návštěvníky od tří let připravili lektoři speciální pracovní listy s úkoly. Dětem v jejich vyplňování pomáhají kreslení kamarádi. Podobné pomůcky, které zábavnou formou učí nejmenší vnímat výtvarné umění, využívají v galeriích po celém světě.

Warhol, Tizian, van Dyck, Brueghel – tato jména malým návštěvníkům nic neřeknou. Lektoři z olomouckého muzea ovšem našli cestu jak dětem vrýt umění do paměti. Poznat díla velikánů jim pomáhá pracovní sešit.

Vznikly tak dva typy pracovních listů, pro děti od 3 do 10 let a pro všechny zájemce od 10 let. Menším dětem v pracovních listech s jednotlivými úkoly radí postavička malé holčičky a starší školáky, ale také dospělé, kteří si samozřejmě pracovní sešit mohou taky pořídit, provádí a směruje klučina Endy.

Autorem pracovních listů je muzejní grafik Petr Šmalec, držitel řady ocenění, například ceny ministra kultury za Nejkrásnější knihu roku 2005 - za Šmalcovu abecedu.

Výstava s názvem Od Tiziana po Warhola shrnuje historii sběratelství na Olomoucku a šedesát let činnosti muzea. Během půl roku ji vidělo skoro třicet tisíc lidí. Unikátní originály budou k vidění ještě příští týden.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)