Soud potrestal Společnost pro vzdělávání žen za dotační podvod

Ostrava - Ostravské občanské sdružení Athena, společnost pro vzdělávání a rozvoj žen, odsouzené za dotační podvod, musí rozsudek zveřejnit v novinách. Tento netradiční trest dnes nařídil Krajský soud v Ostravě. Rozhodnutí senátu je pravomocné. Zástupkyně sdružení i státní zástupkyně se ještě v jednací síni vzdaly práva na odvolání.

Sdružení, které se věnuje práci s nezaměstnanými ženami, podle rozsudku zneužilo dotace přidělené z Evropské unie. Škoda se pohybuje okolo padesáti tisíc korun. V kraji je to první případ, kdy před soudem stanul právní subjekt. Sdružení hrozilo i rozpuštění. Soudkyně ale nakonec zvolila nejmírnější potrestání. „Senát přihlédl především k výši škody a doznání,“ řekla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Podle rozhodnutí soudu musí sdružení v regionálním tisku od dnešního dne do tří měsíců nechat zveřejnit formou inzerce celou výrokovou část rozsudku. Podle soudu má mít toto potrestání hlavně preventivní charakter. Za stejný čin už byla osobně potrestaná i ředitelka sdružení Hana Danihelková. Soud jí uložil náhradu škody a navíc musí zaplatit pokutu sedmdesát tisíc korun.

Podle obžaloby ředitelka sdružení neoprávněně vyplatila mzdu za dva měsíce práce ženě, která ve sdružení v té době nepracovala. Nastoupila tam až později. Smlouva ale pokrývala i dva měsíce, kdy dokončovala vysokou školu a prodělala operaci. Vyplacené peníze tato zaměstnankyně sdružení vrátila.

Danihelková chybu připustila. „Rozhodně jsem to neudělala s úmyslem získat peníze,“ řekla. Uvedla, že jednala pod tlakem. Pracovní místo musela k danému datu vytvořit, aby sdružení nemuselo vracet podstatnou část čtyřmilionové dotace na jeden z projektů. Státní zástupce proto rozhodl, že před soudem stane nejen Danihelková, ale i sdružení jako právnická osoba.

Souzení právnických osob umožňuje zákon platný od loňského roku. Podle něj mohou být firmy a další právnické subjekty stíhány pro téměř osmdesát trestných činů. Proviní se, jestliže trestný čin spáchá její manažer, zaměstnanec nebo jednatel, pokud tím firma získá prospěch. Firma nebo organizace může být odpovědná, i když se konkrétní viník nenajde.

Firmy mohou být trestány například za legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo neoprávněné držení jaderného materiálu. Soudy mohou společnostem ukládat hlavně majetkové sankce, případně i zákaz činnosti nebo zákaz přijímání dotací. Nejtvrdším trestem je zrušení firmy.