Dům umění představí tvorbu tragicky zemřelé Petry Krupíkové

Ostrava - První samostatné výstavy se výtvarná umělkyně Petra Krupíková nedožila. Loni, ve svých třiceti letech, tragicky zemřela. Jela na kole, srazil ji řidič auta a od nehody ujel. Výstava, která začne 28. března v Galerii výtvarného umění v Ostravě, připomene tuto velmi nadanou umělkyni z Ostravy, které nebylo dáno moc času veřejně se prezentovat.

Výstavu připravila její bývalá učitelka Eliška Čabalová, nyní vedoucí Ateliéru obalový a knižní design Fakulty umění Ostravské univerzity, kde Petra Krupíková také dělala asistentku. Expozice představí komplexní průřez její tvorbou.

„Na výstavě budou zastoupeny jak kresby z období studentských let, tak i grafické práce, autorské knihy a digitální grafiky, které dělala po škole,“ uvedla Čabalová.

„Nepotkala jsem jiného studenta s tak velkým duchovním i fyzickým nasazením pro výtavarnou práci.“

Dům umění připravil k výstavě katalog, který mapuje celou tvorbu Petry Krupíkové. Materiálů se ale nezachovalo mnoho. „Práci na katalogu předcházelo velké hledání. Vzhledem k tomu, že zůstalo jen torzo Petřiny práce a spousta nedokončených projektů, pátrali jsme v archivu Katedry grafiky a kresby, kde jsme našli mnohé její práce. Vyčistila jsem šedesát gigabitů dat na třech počítačích,“ uvedla kurátorka. Dodala, že díky autorčině rodině se podařilo zmapovat také její kresebnou tvorbu.

Petra Krupíková vystudovala propagační výtvarnictví na Střední umělecké škole v Ostravě, poté pokračovala v Ateliéru volné grafiky u profesora Eduarda Ovčáčka na Fakultě umění Ostravské univerzity. Zúčastnila se desítek hromadných výstav v Česku i v zahraničí. Za své práce získala řadu ocenění. „Petra byla výjimečně nadaná, nepotkala jsem jiného studenta s tak velkým duchovním i fyzickým nasazením pro výtvarnou práci,“ uvedla kurátorka.

Výstava v Domě umění potrvá do 28. dubna, což bude přesně rok od její tragické smrti.