Odborníci zrestaurují Mariánský sloup v centru Olomouce

Olomouc - Odborníci letos zrestaurují Mariánský sloup, který zdobí Dolní náměstí v centru Olomouce a naposledy byl opravován před 20 lety. Restaurování této národní kulturní památky bude závěrečným krokem rozsáhlé opravy Dolního náměstí a bude stát zhruba milion korun.

„Restaurátorské práce by měly mít charakter rozsáhlejší údržby, která má zajistit udržení současného stavu Mariánského sloupu a také zabránit vzniku závažnějších poškození,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. Odborníci vyčistí povrch památky, zakonzervují kámen, ze kterého je morový sloup postaven, a zkontrolují stav předchozích oprav.

Mariánský sloup je dominantou Dolního náměstí. Postaven byl v letech 1713 až 1715 po morové epidemii z iniciativy kameníka Václava Rendera. Základní schéma sloupu je variací na pražský a vídeňský morový sloup.

Rozsáhlá rekonstrukce Dolního náměstí v Olomouci, která bude stát 128 milionů korun, byla zahájena předloni v únoru a dokončena má být letos v červnu. Opraveny budou vozovky, parkovací plochy, chodníky a inženýrské sítě. Na náměstí bude umístěn nový mobiliář a vysázena zeleň.