Zlínský filmový festival už startuje doprovodné akce

Zlín – Jen co skončil Febiofest, dává o sobě vědět další filmový festival - a to pro děti a mládež ve Zlíně, který letos nabídne přes dvě stovky animovaných, hraných i kombinovaných snímků. Přehlídka se bude tematicky orientovat na dánskou kinematografii. Akce začne 27. května a skončí na den dětí, tedy 1. června.

Třiapadesát let se mezinárodní zlínský festival drží ve veřejném povědomí coby jarní událost. Jeho doprovodné programy však startují už v dubnu. Prvním bodem je výstava výtvarně zpracovaných filmových klapek v pražském Divadle Hybernia. 

Organizátoři plánují na osmdesát doprovodných akcí. Např. by se měly prodloužit programy na zlínském náměstí, přibude také akcí pod širým nebem – hlavně na náměstí T. G. Masaryka, kde stává letní kino. U Velkého kina se zase na chodníku slávy objeví dvě nové dlaždice připomínající dětské filmové hvězdy Marka Ebena a Sandry Novákové. 

Diváci si však budou muset zvyknout, že přijdou o nesoutěžní sekci Tisíc a jedna noc, která se věnovala pohádkám a jejich filmovým adaptacím. S cílem představit ve Zlíně mladé začínající nadané herce a tvůrce z celého světa vznikla další nesoutěžní filmová sekce Young Stars, jež starší sekci nahradí. 

Účast v porotě prozatím potvrdili herečka Danica Jurčová, režisér Pavel Jandourek nebo animátor Jaroslav Nykl. Hlavní cenu festivalu letos získá kanadský producent a bývalý ředitel montrealského filmového festivalu Rock Demers.