Vstupné na hrady a zámky v Moravskoslezském kraji nezdraží

Ostrava – Provozovatelé historických památek na území Moravskoslezského kraje neplánují zvyšování cen vstupného. Ceny se nezvednou především kvůli nepříznivé ekonomické situaci.

Správce ostravského Dolu Michal, která se pro veřejnost otevře 30. dubna, chystá řadu novinek. „Zpřístupníme třetí prohlídkový okruh. Ten návštěvníky provede areálem. Dosavadní okruhy vedly objekty. Nyní budou mít možnost se podívat například k portálu zasypané štoly,“ uvedl správce dolu Alexandr Zaspal. Hlavním tahákem ale podle něj bude zpřístupnění těžní věže. „Čekáme jen na oteplení. Po namrzlé konstrukci by byl výstup nebezpečný," vysvětlil. Těžní věž dolu je čerstvě po rekonstrukci. Návštěvníci se dostanou do výšky téměř40 metrů. Naopak miniaturní těžní věž si mohou prohlédnout uvnitř jedné z budov. Poprvé bude představen model areálu Dolu Michal postavený ze stavebnice Merkur. „Je zcela funkční. Postavil jej jeden z našich zaměstnanců. Celý zabere šest metrů čtverečních,“ doplnil Zaspal.

Vstupné nebude zdražovat ani kastelán zámku v Hradci nad Moravicí Radomír Přibyla. I tam začne sezona 30. března. „Během dubna budeme mít otevřeno jen o víkendech. Od května najedeme na běžný provoz,“ uvedl Přibyla. Během sezony se na zámku uskuteční osm výstav. V současnosti se připravuje expozice věnovaná místním dobrovolným hasičům. Vévodit jí bude 100 let stará parní stříkačka. Pracovníci zámku po pěti letech zprovozní dvě galerie. „Dosud byly zavřené. Zámek jsme postupně opravovali a tam vznikl sklad. Nyní už můžeme prostory zpřístupnit,“ uvedl kastelán. V galeriích bude instalovaná výstava mapující 100 let historie černobílé umělecké fotografie. S fotografií je spojeno i největší překvapení blížící se sezony. Při evidenci sbírkových předmětů se na zámku před lety našla unikátní fotografie slavného světového fotografa. Právě ta bude na čestném místě vystavena. Přesnější informace ale správce památky zatím zveřejnit nechce. „Necháme si to jako překvapení. Ve výtvarném umění by se to ale dalo přirovnat k situaci, kdy bychom na zámku našli originál Pabla Picassa,“ podotkl Přibyla.

Provozovatelé památek a objektů v Dolní oblasti Vítkovic (DOV) žádné velké novinky nepřipravují. Nové prostory malého světa techniky byly otevřeny už loni. Přesto letos ředitel DOV očekává rekordní návštěvnost. „Otevřeli jsme kavárnu. Instalujeme posezení venku. Věříme, že k nám lidé začnou jezdit jen tak na kávu či na obchodní jednání,“ uvedl Koudela. Areál, kde funguje také naučná stezka vedoucí přes vysokou pec a plynojem přetvořený na moderní multifunkční aulu, už byl oficiálně pro novou turistickou sezonu otevřen ve středu 20. března. Provoz má ovšem svá omezení. V případě mrazivého počasí není například v provozu skipový výtah dopravující na vysokou pec návštěvníky.