Malé obce v MS kraji chtějí názvy ulic

Moravskoslezsko – Ulice v malých obcích v Moravskoslezském kraji už nebudou anonymní. Jména chtějí ještě letos zavést třeba v Těrlicku. Vítají to hlavně záchranáři a hasiči, ale také pošta.

Základní škola v Těrlicku má číslo popisné 243, rodinný dům místostarosty má číslo popisné stejné. V této obci mohou mít stejnou adresu klidně i tři domy. „Těrlicko se skládalo ze tří katastrálních území, z nichž každé mělo své číslování parcel a své číslování domů, čímž dochází k tomu, že se číslování může opakovat,“ informoval místostarosta obce Josef Macura (KDU-ČSL). Každá ulice v čtyřtisícovém Těrlicku proto už brzy dostane své jméno. Slepá, Stodolní, U Hráze nebo třeba Chatová.

Třeba v nedalekých Dolních Domaslavicích názvy ulic neplánují. Vystačí si s orientačními tabulemi. Názvy jsou ale neoficiální a mapy je neznají. Podle obce by ale pojmenování ulic přineslo spíše víc škody, než užitku. „Zavedení značení ulic by pro naše občany byla zátěž s tím, že by si museli vyřizovat nové občanské průkazy,“ říká starosta Dolních Domaslavic Jaroslav Pustovka. Opačného názoru jsou třeba hasiči nebo poštovní doručovatelé. Jim by jmenovité adresy v první řadě usnadnily práci.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Už příští rok by chtěli cedulemi s názvy ulic osadit ploty a domy i v Dětmarovicích. Ještě před tím se ale radnice zeptá samotných občanů, jestli by změnu vůbec uvítali.

Vydáno pod