Manželé v invalidním důchodu přišli o všechno. Obcí jde vlna solidarity

Horní Bečva (Vsetínsko) - Ještě včera byla dvoupatrová dřevěnice na Vsetínsku jejich domovem. Dnešní spáleniště už ani zdaleka nepřipomíná jedenáct let budování rodinného domku. Padesátiletý Vladimír Malina je stejně jako jeho žena v invalidním důchodu. V dřevěné stavbě s nimi bydlela i jejich dcera. Svůj život sice před plameny zachránili, majetek už bohužel nikoliv. Rodině, která ze dne na den přišla o střechu nad hlavou, chce pomoci obec.

„Nevzal jsem nic. Manželka akorát peněženku. Všechno zůstalo tam, papíry k doktorce, léky, všechno,“ zhrouceně vzpomíná na včerejší noc Vladimír Malina. Dvoupatrový rodinný domek oheň zachvátil ve večerních hodinách. Plameny šlehající až nad střechu dřevěnice se hasičům podařilo zkrotit teprve ráno. Požár vznikl v hospodářském stavení, kde majitel choval desítku psů, kterým kvůli chladnému počasí zatápěl v kamnech. Špatný stav komína však způsobil požár, a ten se vzápětí přesunul i na dřevěný rodinný domek.

S ohněm bojovala třicítka hasičů. Poslední ohniska požáru se podařilo uhasit až nad ránem dalšího dne. Majitelům vznikla škoda 800 tisíc korun. „I když na místě zasahovalo pět jednotek, požár už byl v takové fázi, že se dům nepodařilo zachránit,“ připouští mluvčí hasičů Libor Netopil.

Majitel utrpěl popáleniny na rukou a musel být převezen do nemocnice. Jeho žena, která se nadýchala zplodin, byla taktéž předána do rukou lékařů. Vážněji nikdo zraněn nebyl, zachránit se podařilo i všechna zvířata.

  • Manželé v invalidním důchodu přišli o všechno zdroj: ČT Brno
  • Dřevěný rodinný domek hořel celou noc zdroj: HZS Zlínského kraje

Nepojištěný domek obýval padesátiletý majitel se svojí o pět let mladší manželkou, oba v invalidním důchodu. V obci se proto zvedla vlna solidarity. „Zvažujeme, že obec vyhlásí veřejnou sbírku, nebo můžeme poskytnout materiální pomoc, jako například dřevo z obecních lesů na výstavbu nového rodinného domku,“ přemýšlí o možné pomoci starosta Horní Bečvy Oldřich Ondryáš (ČSSD). Osmdesát let stará dřevěnice zřejmě půjde k zemi. Na okamžitou pomoc rodině proto vedení obce uvolnilo z rozpočtu deset tisíc korun.

Rodina Vladimíra Maliny teď bude nějaký čas pobývat u sestry. Vlastního bydlení se ale vzdát nehodlá a doufá, že společně ještě dokáží podobný domek znovu postavit.