„Větrné elektrárny nechceme,“ vzkazují obyvatelé

Poblíž Moravského Berouna, na hřebenu oddělujícím Moravskoslezský a Olomoucký kraj, chce soukromý investor do pěti let postavit patnáct větrných elektráren. Tamní zastupitelé mu už dali předběžný souhlas. Proti větrným elektrárnám se ale ohradili obyvatelé místní části Nové Valteřice a blízké obce Křišťanovice a sepsali petici.

Autoři obou petic mají stejné argumenty: bojí se, že vzhled elektrárny naruší vzhled krajiny, bude je obtěžovat hlukem a sníží hodnotu jejich nemovitostí. Také se obávají o snížení počtu turistů a chatařů, kteří do těchto míst přijíždějí zejména za klidem. Vadí jim i to, že minulé zastupitelstvo větrné elektrárny zamítlo a současní zastupitelé tuto možnost opět otevřeli.

Změnu názoru vedení města nepopírá, podle nich ale padl hlavní argument proti – znehodnocení krajiny. Moravskému Berounu by navíc elektrárny přinesly do rozpočtu nemalé peníze, které by mohly pomoci při opravách a výstavbě. Za každý postavený větrník by město získalo 600 tisíc.

Celou problematiku sleduje redaktorka Květa Gebauerová, více se dozvíte v dnešním vysílání ostravských Událostí v regionech v 18:00 hodin na ČT1.