Den otevřených dveří ve vodárnách měl co nabídnout

Olomoucko - Nechat si zdarma otestovat vodu z vlastní studny mohli zájemci na třech místech na Olomoucku. Při příležitosti dne vody, který si připomíná celý svět, totiž vodárny pořádaly den otevřených dveří ve svých objektech a zároveň prováděly mini rozbory vody. Neprošla asi třetina vzorků.

V úpravně vody v Olomouci – Černovíře začínají přicházet první zájemci o testování vody hned po otevření. Celou dobu je plno. Podobně to vypadá na čističce v Olomouci - Nových sadech. I tady je zájem obrovský. Otestovat vodu si přišlo za dvě hodiny jen v Olomouci asi sto lidí. Nevyhovovala asi třetina vzorků, a to hlavně kvůli velkému množství dusičnanů.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Větší množství než padesát miligramů na litr může při dlouhodobějším pití poškodit zdraví. Většina lidí ale používá kromě vody ze studny i vodu z vodovodu. Pokud ta ze studny nevyhovuje, omezí ji teď třeba jen na mytí nádobí.

Vodárny umožňují nahlédnout do složení vody a zároveň i do vodárenských objektů. Většina příchozích využila obě nabídky. Na den otevřených dveří mohou návštěvníci obdivovat třeba sto dvacet let staré parní čerpadlo, které se spouští už jen jednou za rok. Do jeho vzniku na konci 19. století byla Olomouc odkázána právě na studny.

„Město bylo zabezpečováno 149 studnami, které byly uvnitř města. Málokde je zdroj vody přímo ve městě,“ uvedl Martin Zelený, pracovník vodárny.

I proto je o testování vody tak velký zájem. Díky podzemním proudům řeky Moravy je totiž na Olomoucku studní s kvalitní vodou víc než kdekoliv jinde.