Úřady prodlužují úřední hodiny, do některých míst dokonce vyjíždí

Brno – Na podání daňového přiznání mají lidé poslední týden. Finanční úřady po celé jižní Moravě proto rozšiřují úřední hodiny, do několika vybraných míst, kde úřad nemá pobočku, dokonce úředníci vyjíždí osobně. Nejjednodušším způsobem, jak přiznání podat a zároveň se vyhnout frontám, je poslat ho elektronicky pomocí webu daneelektronicky.cz. Termín 2. dubna se netýká těch, kterým přiznání zpracovává a podává daňový poradce.

Od osmi až do osmnácti hodin mají celý týden otevřeno finanční úřady na jižní Moravě. Snaží se tak vyjít vstříc lidem, kteří nechali podání daňového přiznání na poslední chvíli. Pobočky v Brně, Blansku, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově a ve Znojmě navíc mají mimořádně otevřeno i v sobotu dopoledne.

Rozšířené úřední hodiny

Pondělí – pátek 25. – 29. 3. 2013     8:00 – 18:00

Sobota 30. 3. 2013*                           8:00 – 12:00

(* pouze Fin. úřady v Blansku, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově, Znojmě, ÚzP Brno I, II, III, IV, Brno-venkov a pro podatelnu na náměstí Svobody v Brně)

Úterý 2. 4. 2013                                 8:00 – 18:00

Pozn.: Daňové přiznání podává poplatník na pracovišti finančního úřadu, který přísluší jeho adrese trvalého pobytu fyzické osoby nebo sídla právnické osoby.

Úředníci se snažili poplatníkům vyjít vstříc i tím, že do několika míst v kraji vyrazili přebírat daňová přiznání osobně. Příležitost dostali minulý týden lidé v Adamově, Letovicích, Velkých Pavlovicích nebo Rousínově.

„Sice mám auto, takže bych si mohla na finanční úřad do Kyjova zajet, ale když už je to tady, tak jsem toho využila. Je to pro mě praktičtější, mám to jen čtyři kilometry, do Kyjova je to zhruba deset,“ řekla Jana Janošková, která využila služeb mobilní podatelny v Bzenci. Právě faktu, že nemusí strávit tolik času cestováním na úřad a zpátky domů, si i ostatní cenili nejvíce.

Jen v pondělí do mobilní kanceláře na bzeneckém městském úřadě zamířilo s přiznáním přes 150 lidí. „Každým rokem pozorujeme nárůst občanů, kteří sem zamíří. Vítají, že nemusí jezdit do Kyjova. Nejsou to jen lidé přímo z Bzence, ale i z okolních obcí,“ řekla pracovnice finančního úřadu Dagmar Šneweisová.

Pracovnice finančního úřadu Dagmar Šneweisová o mobilní kanceláři (zdroj: ČT24)

Ve středu a ve čtvrtek úředníci zamíří do terénu naposledy – konkrétně do Bzence, Ždánic a Pohořelic.

Kontaktní místo       Datum         Úřední hodiny            Místo

Pohořelice               28. 3.         8:30 – 16:00          prostory MěÚ

Bzenec                    27. 3.         8:15 – 16:30          prostory MěÚ

Ždánice                   27. 3.         8:00 – 16:30          prostory MěÚ

Komu přiznání zpracovává daňový poradce, má čas do 1. července

S daňovým poradcem se termín pro podání daňového přiznání posouvá na 1. července. Poplatník ale musí na finanční úřad nejpozději do 2. dubna doručit plnou moc, kterou poradci udělil. V termínu pro podání přiznání je nutné vyčíslenou daň také zaplatit.

Vydáno pod