Austrálie se omluvila matkám za vynucené adopce

Sydney - Vynucené adopce postihly v minulosti v Austrálii desetitisíce žen. Tamní premiérka Julia Gillardová se teď oficiálně omluvila svobodným matkám, kterým stát děti odebíral. Země tak pokračuje v napravování starých křivd. V posledních pěti letech se australská vláda snaží vyrovnat i s dalšími hříchy minulosti, včetně diskriminace původních obyvatel nejmenšího kontinentu.

Mnoho Australanek se v minulosti nemohlo dočkat porodu svého zdravého dítěte. Hned po porodu jim ale úřady novorozence zabavily s tím, že jako svobodné matky se o ně nedokážou postarat. Nikdy je pak už nesměly vidět. „Parlament na sebe nyní jménem australského lidu bere odpovědnost a omlouvá se za politiku a způsoby, kterými se nuceně oddělovaly matky od jejich dětí,“ vyjádřila se australská premiérka Julia Gillardová.

Za přiznání chyb premiérce osobně poděkovala i Christine Coleová. Ta otěhotněla v roce 1969, kdy jí bylo šestnáct let. Měla přítele, svatbu neplánovala, ale dítě si chtěla nechat. Lékaři v porodnici v Sydney jí ale omámili prášky a zmatené dívce syna okamžitě po porodu vzali. „Řekli mi, že to nemá nic společného s mojí osobou. Uvědomte si, že jsem žádný souhlas s adopcí nepodepsala. Dopředu počítali s tím, že mi dítě vezmou,“ vzpomíná po letech Coleová.

Případy adopce vyplouvaly na povrch už v 90. letech, omluva ale přišla až teď

Svobodným matkám odebíraly austrálské úřady děti v době od 50. do 70. let. Podle historiků existuje na 150 tisíc takových případů. Nepomáhala potvrzení o pomoci rodičů ani o brzké svatbě. Děsivá svědectví začala pronikat na světlo koncem devadesátých let. Oficiální omluva ale přišla až teď, za vlády labouristů. Právě liberálnější politici provedli sérii symbolických gest, která odhalují mnoho temných koutů krátkých australských dějin.

Vše zahájil Kevin Rudd, když se v únoru 2008 pokorně omluvil původním obyvatelům Austrálie za desetiletí rasismu a drsné diskriminace. „Omlouváme se za zákony a politiku po sobě jdoucích parlamentů a vlád,“ vysvětloval tehdy bývalý australský premiér Rudd. Roku 2009 pak Canberra požádala o odpuštění desetitisíce dětí z britských sirotčinců, které v někdejší kolonii čekaly státní nebo církevní pracovní tábory, psychický teror a sexuální zneužívání. Finanční odškodnění ale nakonec dostanou jen oběti nucených adopcí. Program za v přepočtu přes sto milionů korun má pomoct státem roztrženým rodinám znovu se najít.

Australské ztracené děti (zdroj: ČT24)