Památkáři z Olomouce budou mít nový depozitář na archeologické nálezy

Olomouc - Olomoučtí archeologové budou mít kam dávat exponáty z mnohaletého výzkumu, které musí zatím skladovat v bednách od banánů. Ještě letos se začne ve Wittgensteinově ulici stavět nová budova archeologického depozitáře.

„Máme více než čtyři tisíce beden od banánů s nálezy. Protože o ně potřebujeme řádně pečovat, rozhodli jsme se vypracovat projekt na výstavbu nového depozitáře na našem pozemku,“ uvedl ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu František Chupík. Stavba za asi třicet milionů korun bude financována ze státního rozpočtu. Součástí depozitáře bude také badatelna.

Zatím jsou nálezy uskladněny v Michalské a v Wittgensteinově ulici, nestačí však zázemím ani kapacitou. „Nový depozitář bude skladovací halou s temperovaným zázemím,“ doplnil Chupík. Stavbu nového depozitáře ústav řeší řadu let.

Centrální depozitář chce v bývalé škole vybudovat také Muzeum Komenského v Přerově. Plánuje v něm umístit sbírky archeologie a výtvarného umění. Peníze na přestavbu, což by mělo být rovněž asi třicet milionů korun, zatím muzeum nezískalo.