Žalobkyně potřetí zastavila stíhání přerovského primátora a jeho kolegů

Olomouc - Olomoucká státní zástupkyně znovu zastavila trestní stíhání přerovského primátora a senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a jeho pěti kolegů obviněných v údajné korupční kauze. Žalobkyně Marie Kodytková z Olomouce zastavila stíhání potřetí za sebou, podle ní trestný čin nespáchali.

Případ se týká dvou veřejných zakázek na rekonstrukci přerovského zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Podle protikorupční policie měli představitelé radnice nadstandardní vztahy s firmou, která zakázky získala. Za podezřelé považují mimo jiné, že za zakázku město zaplatilo o třicet milionů korun více, než bylo původně v plánu. Kvůli opravě zimního stadionu už dostala radnice pokutu od antimonopolního úřadu pokutu deset tisíc korun. Za sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a zneužití pravomoci veřejného činitele platí trestní sazba pět až dvanáct roků vězení.

Přerovský magistrát
Zdroj: ČT24

Špičky přerovské radnice čelí tomuto podezření už půldruhého roku. Nejvyšší státní zastupitelství dvakrát vrátilo žalobkyni případ zpět. Naposledy navrhla protikorupční policie obžalovat představitele Přerova v polovině března. Podle státní zástupkyně doplněné dokazování vyznělo ve prospěch obviněných. S jejím postupem však nesouhlasil nadřízený a dal státní zástupkyni pokyn k podání obžaloby. Podle ní je však nezákonný, proto obžalobu nepodala.

Přerovská kauza vyvolala spor mezi žalobci již na začátku loňského roku. Tehdy odmítl pokyn Kodytkové splnit kolega ze Vsetína, který tehdy kauzu dozoroval. O případ poté přišel. Přerovský primátor opakuje, že žaloba je nesmyslná a vykonstruovaná. „Jsem nevinen,“ říká.