V Třinci začaly přednášky na gymnáziu pro seniory

Třinec - Senioři mají další možnost, jak se vzdělávat. V Třinci dnes začaly přednášky na seniorgymnáziu. Projekt je ojedinělý tím, že spojuje dvě generace. V roli učitelů totiž nastupují samotní studenti gymnázia. Podle psychologů je taková mezigenerační spolupráce čím dál důležitější.

Zájemci o studium se budou jedenkrát do měsíce setkávat v třineckém Klubu seniorů. Za pomyslnou katedrou se jim budou střídat o dvě generace mladší učitelé, kteří sami ještě sedí ve školních lavicích. „Vždycky někoho moc rád vzdělám a pro mě je tím největším dárkem, když někomu můžu říct něco, co třeba nevěděl,“ uvedl Jiří Macek, student třineckého gymnázia.

Žádné hodiny matematiky nebo fyziky tady nehrozí. Mladší generace chce tu starší hlavně seznamovat s okolním světem. Studenti totiž rádi a často cestují, své zážitky teď předávají dál. Senioři díky nim poznají třeba Spojené státy, Nový Zéland nebo Galapágy.

 „Očekáváme, že si studenti zlepší své schopnosti prezentovat své názory, vědomosti, poznatky,“ informovala ředitelka třineckého gymnázia.

Psychologové každou podobnou aktivitu pro starší lidi vítají. Kromě toho, že se zapojí do společenského života, procvičí si paměť, dostanou se i do psychické pohody.

Střední školy se na vzdělávání seniorů podílí spíše vzácně. Větší zkušenosti mají vysoké školy. Univerzitu třetího věku má řada z nich. A některé učí seniory už i přes internet.