Olomoucká vědecká knihovna postrádá dostatek prostoru

Olomouc - Vědecká knihovna v Olomouci už nemá prostory pro ukládání knih. Místo v depozitářích dojde v horizontu několika měsíců. Řešením by podle knihovníků bylo využití opuštěného skladu v neředínských kasárnách. Podle zřizovatele, kterým je krajský úřad, se akce prodraží, a tak bude nejspíše hledat náhradní řešení.

Kam s nimi? Tuto nerudovskou otázku teď řeší Vědecká knihovna v Olomouci. Je totiž jednou ze tří institucí v zemi, kam musí vydavatelství ze zákona posílat výtisk každé publikace, která v Česku vznikne. Vědecká knihovna uchovává ve svých skladech přes 2 miliony svazků a každým dnem přibývají. Ročně musí depozitáře pojmout 30–35 tisíc nových knih a časopisů.

Problémy měla vyřešit budova v bývalých kasárnách v Neředíně. Její vlastník – město Olomouc, ji slíbilo převést na kraj bezúplatně.

„Ten objekt je docela velký, takže by se tam šest set tisíc knih dalo uskladnit. Je to na dvacet let rezerva a není nutné hledat komplexní řešení,“ upřesnil Miloš Korhoň, zástupce ředitelky Vědecké knihovny v Olomouci.

Podle hejtmanství ale v areálu chybí inženýrské sítě. Navíc opravy v budově přijdou na čtyřicet milionů korun. Proto se poohlíží po levějším řešení.

Podle Jindřicha Garčice, vedoucího Odboru kultury a památkové péče, je několik variant. Jednak najít novou budovu, která je v lepší kondici, nebo zvýšit skladové prostory formou pronájmu.

Ve hře by podle krajských úředníků mohl být Vojenský archiv na Náměstí Republiky. To by knihovníci uvítali. O dalším pronájmu, který by je přišel na milion korun ročně, ale slyšet nechtějí.

Jak budou radní krizovou situaci řešit, by mělo být jasné během dvou měsíců. Podle obou stran by problém nejlépe vyřešil úplně nový stánek. Ten je ovšem jen vizí. Přišel by totiž na 3 miliardy korun.