Černé uhlí nejde na odbyt

Karvinsko - Hory uhlí ve skladech u šachet svědčí o tom, že společnost OKD má problémy. Vedení společnosti potvrzuje, že situace je asi nejhorší v historii. Doly omezují těžbu. Propouštění údajně zatím nehrozí. Odbory už ale musely ustoupit od svých požadavků na letošní zvýšení platů.

Areály šachet na Karvinsku jsou plné vytěženého ale neprodaného uhlí. Není o ně zájem. Podle slov Vladislava Sobola, mluvčího OKD, je těžební průmysl cyklický byznys, takže se musí počítat s tím, že reaguje na situaci ve světě, která v tuto chvíli není zrovna růžová.

Hlavní odběratelé, hutě, elektrárny a teplárny, na OKD nezanevřely, ale potřebují méně uhlí. Jedním z důvodů je mírnější zima. „Druhým důvodem je, že jsme snížili výrobu kondenzované elektřiny, která se teď kvůli nízkým cenám na trhu nevyplatí vyrábět,“ uvedl Zdeněk Duba, předseda představenstva, Dalkia ČR.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Vedení OKD potvrzuje, že situace je horší než v roce 2009 a firma musí šetřit, kde se dá.

O práci přišlo několik stovek pracovníků dodavatelských firem a za zaměstnance odcházející do důchodu šachty nové nenabírají. Zkomplikovalo se i vyjednávání o kolektivní smlouvě. Odbory musely ustoupit od svých požadavků na zvýšení platů.

Podle odborů má teď OKD na skladech přes milion tun uhlí. To je zhruba čtyřikrát více než bývá obvyklé. Vedení i odbory ale věří, že se situace ve druhé půlce roku zlepší.

Mateřská společnost NWR ohlásila, že už koncem roku se propadla kvůli klesajícím cenám uhlí do ztráty.

Vydáno pod