Moravskoslezský kraj je stále dobrou adresou pro investory

Moravskoslezský kraj  - Tato lokalita je stále zajímavým místem pro investory. Podle agentury CzechInvest patří mezi tři nejúspěšnější kraje v počtu nových investičních plánů. Projekty firem jsou sice menší, ale je jich čím dál víc. Investují zahraniční i české firmy, převažuje strojírenství.

Česká ekonomika stagnuje, jsou ale i firmy, které expandují a investují. V Moravskoslezském kraji se rozjíždějí projekty za dvě a půl miliardy korun.

Výrobce hliníkových kol pro auta bude v Mošnově investovat dalších 400 milionů. Důvodů, proč právě na Ostravsku, bylo víc. „Byla to Strategická poloha tohoto regionu, dobré zkušenosti našich italských majitelů s podnikáním v tomto regionu a investiční pobídky,“ upřesnil René Hilscher, ředitel firmy Cromodora Wheel.

I podle Filipa Chlebiše ze společnosti CzechInvest je Moravskoslezský kraj nadále dobrou adresou pro nově příchozí investory. Nabízí připravené průmyslové zóny, kvalifikovanou pracovní sílu a kvalitní infrastrukturu.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Nová pracovní místa už sice nevznikají ve stovkách jako dřív, podle ministerstva průmyslu je ale důležité, že přibývá projektů s vyšší přidanou hodnotou.

Firmy ale neinvestují jen na Ostravsku. Investiční pobídky pomáhají třeba i na Bruntálsku.

MS kraj je podle agentury třetím nejúspěšnějším krajem v počtu investičních projektů zprostředkovaných za poslední rok. Celkově v Česku dosud nejvíce peněz investovali německé ale i české firmy.