Vesnice nese název podle temných lesů. Nebo místního feudála

Těmice (Hodonínsko) - Existují dokonce čtyři různé příběhy o tom, podle čeho se obec Těmice na Hodonínsku jmenuje právě takto. Přes osm set místních obyvatel si tak může vybrat, která z historek se jim líbí nejvíc. Vesnici na jihovýchodě Moravy představuje další díl seriálu Tři minuty z…

O obci nedaleko Bzence se poprvé zmiňují kroniky už v roce 1371. Lidem se však v této oblasti zřejmě líbilo už dlouho předtím, neboť se v okolí našly i pazourkové nástroje z doby kamenné. Než se tu ale mohl vesnický život plně rozvinout, museli se místní vypořádat s močály, které se rozprostíraly v blízkosti potoka Syrovínka protékajícího obcí.

Dnes už místní s vodou nebojují. Nový rybník dokonce považují za chloubu. Kapry sem chodí krmit celá vesnice. „Dělali jsme ho taky proto, že nikde v okolí rybník není. Rybáři musí jezdit chytat ryby do Ježova, Kyjova či Šardic,“ vysvětlil důvod zbudování nového rybníku starosta Těmic Karel Král (nez.). V obci žije celkem asi padesát rybářů, takže vodní plocha brzo najde využití.

Podle tvzení obyvatel se zdá, že život v obci je až idylický. „Tady máme všechno. Je tu koupaliště, obchody, hospoda,“ říká jedna z místních obyvatelek. Přece jen však v malé vesnici, které dominuje vysoký červený komín bývalé cihelny, něco postrádají. „Chybí nám tady kostelíček. Chodíme do Domanína,“ podotýká žena.

Tři minuty z... (zdroj: ČT24)

Kdy přesně byla vesnice založena, není známo. O původu jména obce ovšem kolují dokonce čtyři historky. Jedna z nich tvrdí, že se obec jmenuje podle údajného zakladatele vesnice Těmy. Druhá historka odvozuje název od temnice (vězení), která na území obce mohla kdysi být. Řada místních obyvatel však věří, že vesnice nese jméno podle charakteru okolní krajiny. Obec v údolí je totiž obklopena vysokými hřbety zdejších kopců a v okolí se kdysi rozkládaly černé lesy. Celé místo tedy bylo temné. A od Temnice už nebylo daleko k dnešnímu názvu Těmice. Jako nepravěpodobnější se však jeví verze, která tvrdí, že vesnice se jmenuje podle feudála Jana z Témů.