Jarošovský pivovar změnil majitele

Jarošov - O koupi Jarošovského pivovaru, který patří do skupiny Heineken, usilovalo v minulosti Uherské Hradiště. Za 15 miliónů korun ho ale město koupit odmítlo. Zastupitelé zjistili, že areál je exekučně zatížený. Novým majitelem by se podle informací České televize měla stát firma Vymyslický-výtahy. Heineken potvrdil, že areál prodal společnosti vyrábějící výtahy.

V Jarošově se pivo vařilo od 17. století, teď je areál více než patnáct let prázdný. Uherské Hradiště chtělo objekt otevřít a znovu do něj vrátit život. Plánovalo nabídnout volné prostory malým soukromým podnikatelům, kteří by zde mohli vytvořit zónu obchodu i odpočinku.

Výroba piva ve velkém se už do Jarošova vrátit neměla. Město ale zvažovalo, že pokud bude úspěšné, mohlo se tam pivo vařit alespoň ukázkově pro návštěvníky. Jenže plány Uherského Hradiště jsou definitivně pryč. Jaké jsou záměry nového vlastníka se České televizi nepodařilo zjistit. K celé záležitosti se má vyjádřit ředitel nového vlastníka až příští týden.

Píseň Jarošovský pivovar

"Léta tam stál, stojí tam dál

pivovar u cesty, každý ho znal.

Léta tam stál, stát bude dál,

ten, kdo zná Jarošov, zná pivovar."

Díky legendární písni kapely Argema zná pivovar v Jarošově i ten, kdo v této části Uherského Hradiště nikdy nebyl a zdejší pivo ani neochutnal. Song z poloviny 90. let pivovaru věštil, že „stát bude dál“. V tom se kapela nemýlila, pivovar skutečně pořád stojí. Výroba piva v něm ale skončila pouhé tři roky poté, co Argema píseň představila.

Vloni se pivovar stal jedním z argumentů jarošovských separatistů, kteří usilovali o odtržení místní části od Uherského Hradiště. Nelíbilo se jim, že se vedení města dostatečně nesnaží o vyřešení situace chátrající dominanty. Místní se nakonec v referendu vyslovili proti odtržení.