Odbory Hyundai prosadily za dva měsíce jednání zvýšení mezd o 3 procenta

Nošovice - Zaměstnancům automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vzrostou od dubna mzdy o tři procenta. Vyplývá to z dodatku ke kolektivní smlouvě, který podepsali odboráři se zástupci vedení firmy.

V podniku pracuje přibližně tři a půl tisíce lidí. Průměrný hrubý měsíční příjem zaměstnanců včetně bonusů byl loni zhruba dvacet sedm a půl tisíce korun.

Po dvou měsících vyjednávání se zástupci společnosti a dvou odborových organizací shodli také na navýšení bonusu za splnění výrobního plánu z padesáti na sedmdesát pět procent základního platu a zvýšení příspěvku zaměstnavatele na penzijní a životní pojištění o sto korun. Měsíční příspěvek tak může na každý typ pojištění zvlášť činit až sedm set korun.

„Prioritou zůstává zachování zaměstnanosti a udržení konkurenceschopnosti na automobilovém trhu," zdůraznil personální ředitel automobilky Jaromír Radkovský. Dodal, že zaměstnanci se teď mohou soustředit na další zlepšování kvality výrobků a posílení týmové práce, což je podle něj cesta, jak překonat výkyvy na trhu a stát se nejlepším automobilovým závodem v Evropě.

Dokument Víta Klusáka o tom, jak automobilka Hyundai změnila Nošovice.
Zdroj: ČT24/AČFK

Předseda odborové organizace Kovo Radek Kuchař uvedl, že dosažený nárůst mezd vnímá vcelku pozitivně a změny kolektivní smlouvy jsou v zásadě úspěchem. „Známe situaci na automobilovém trhu, u jiných výrobců vozidel i v ostatních závodech Moravskoslezského kraje. Proto jsme museli po složitých jednáních slevit z našich původních požadavků," uvedl Kuchař.

Petr Tomek za druhou odborovou organizaci uvedl, že jednání se zaměstnavatelem bylo vstřícné, otevřené a maximálně korektní. „Nakonec bylo důležité, že každá strana slevila, aby konečný výsledek byl přijatelný pro všechny," uvedl.

Hyundai chce letos v Nošovicích vyrobit stejně jako loni – tři sta tisíc vozů, což je kapacita závodu při plném chodu v třísměnném provozu. Na růstu mezd rovněž o tři procenta se minulý týden dohodli také odboráři s vedením automobilky Škoda Auto, kde byla loni průměrná hrubá mzda na dělnických pozicích třicet dva tisíce korun. V kolínské automobilce TPCA stále kolektivní vyjednávání pokračuje. Průměrná mzda na dělnických pozicích je tam dvacet devět tisíc.

Vydáno pod