Silničáři vyzývají řidiče kvůli sněžení k opatrnosti

Ostrava – Na silnicích bude na Velký pátek, na který naváže prodloužený sváteční víkend, rušněji než obvykle. Silničáři kvůli sněžení nabádají řidiče k opatrnosti. Na většině území Moravskoslezského a Olomouckého kraje nasněžilo nebo stále sněží. Například v Beskydech napadlo až pět centimetrů nového sněhu.

„Nemáme hlášené žádné problémy, ale zima se vrátila. Například na Bílé nebo na Hrčavě napadlo pět centimetrů sněhu. V noci byly venku všechny osádky,“ řekla dispečerka frýdecko-místecké správy silnic. Silnice první třídy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na silnicích druhé třídy leží ujetá, posypaná vrstva sněhu.

Hodně sněží také na Bruntálsku. Dispečer tamní správy silnic prohlásil, že všechny silnice jsou sjízdné. „Uvidíme, co přinese den,“ podotkl. Podle internetového serveru dopravniinofo.cz by si měli dát řidiči pozor ještě na jednu věc, která s počasím asi nesouvisí. Ráno se už dvě auta srazila se srnami - v Branticích na Bruntálsku a ve Frýdecké ulici v Ostravě.

V Olomouckém kraji pokrývají silnice zbytky rozbředlého sněhu. Některé vozovky namrzají a zejména v horských oblastech se na nich tvoří sněhové jazyky. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic informovali, že všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Dohlednost na silnicích v celém kraji snižuje sněžení.

„Na Šumpersku začalo sněžit v šest hodin ráno, od rána sněží i na Jesenicku, kde silný nárazový vítr vytváří také sněhové jazyky,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. Na Šumpersku a Jesenicku leží na hlavních silnicích po chemickém posypu zbytky rozbředlého sněhu, méně důležité cesty pokrývá slabá vrstva nového sněhu s posypem. „Červenohorské sedlo je průjezdné bez problémů,“ podotkl dispečer.

Rozbředlý sníh pokrývá také většinu silnic na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku, kde správy silnic průběžně provádí chemický posyp. Na Prostějovsku se místy tvoří sněhové jazyky, takže v terénu jsou i pluhy.

Podle meteorologů vydrží zimní počasí přes celé Velikonoce. Sněžení, nebo spíše přeháňky, se podle nadmořské výšky budou měnit v déšť nebo v mrznoucí déšť. V noci přijde mráz až pět stupňů Celsia. Přeháňky, místy i trvalejší srážky, očekávají i v sobotu a v neděli, která má být velmi zamračená. Více slunce, ale nižší teploty, lze podle předpovědi očekávat v pondělí.

Vydáno pod