Chladné počasí zamávalo s řadou velikonočních akcí

Jižní Morava – Zrušené vítání jara v Lednici, zavřený vinařský stánek na vinici Šobes v srdci Národního parku Podyjí nebo vyškovský dinopark. Zima, která jaru odmítá předat vládu, zamíchala s plány pořadatelů řady víkendových akcí.

Jaro přivítáme až příští rok, oznámili pořadatelé tradičního Vítání jara v Lednici. Kvůli počasí je cesta podmáčená a o víkendu má navíc pršet. Organizátoři proto oblíbenou akci, která se měla konat v sobotu, zrušili. „Letos nám to počasí překazilo. Zámek ale bude v provozu a doufáme, že ani zima návštěvníky neodradí,“ řekla kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. Malí návštěvníci a jejich rodiče tak letos definitivně přijdou o tradiční utopení Moreny místním vodníkem Dyjáčkem nebo velikonoční jarmark.

Zavřený zůstane o Velikonocích také vyškovský dinopark. Provozovatelé ho chtějí otevřít až příští víkend. „To, že jsou modely zapadené sněhem, jim moc nesvědčí, protože jsou plné elektroniky. Kvůli počasí jsme otevření o týden odložili. Zážitek z návštěvy by pravděpodobně neměli ani návštěvníci, které by tady vedle zasněžených dinosaurů čekaly rozbředlé cesty,“ řekl ředitel vyškovského dinoparku Josef Kachlík.

Velikonoční víkend měl zahájit ochutnávkovou sezónu na Šobesu, které se přezdívá nejkrásnější vinice ve střední Evropě. Jenže sníh zasypal přístupové cesty a ke stánkům na této vinici i na nedaleké Staré vinici u Havraníků se nedá dostat. Otevření oblíbeného cíle cyklistů i turistů v srdci Národního parku Podyjí se tak odkládá na neurčito.

Na Masarykově okruhu leží dvacet centimetrů sněhu

Sněhová pokrývka a chladné počasí zamíchalo také s plány závodů a tréninků na brněnském Masarykově okruhu. Na dráze leží dvacet centimetrů sněhu, v některých místech jsou až půlmetrové závěje. Pořadatelé proto zrušili sobotní vytrvalostní závod Le Brno a také testovací jízdy, které se měly konat začátkem příštího týdne. Odložili také akce Tuning Show a Motoshow Jaro, plánované na příští víkend 6. a 7. dubna.

  • Na okruhu leží až dvacet centimetrů sněhu zdroj: ČT Brno
  • Masarykův okruh zrušil kvůli počasí plánované akce zdroj: ČT Brno

„Sníh není možné z dráhy shrnovat, aby nedošlo k poškození povrchu. Jsme tedy odkázáni na přízeň počasí. Vzhledem k předpovědi nemůžeme ani garantovat, že trať bude za týden připravena,“ uvedla výkonná ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová.

Vydáno pod