AIDS centrum v Ostravě má skoro 100 pacientů, jsou to stále mladší lidé

Ostrava – Dnes je to 30 let od chvíle, kdy francouzský vědec Luc Montagnier identifikoval vir, který způsobuje AIDS. V posledních letech počet HIV pozitivních lidí v regionu roste a jde o stále mladší osoby.

Z 97 pozitivních pacientů AIDS centra Fakultní nemocnice Ostrava, které pečuje o nemocné z Moravskoslezského i Olomouckého kraje, je téměř polovina ve věku 25 až 35 let. Stoupl i počet nakažených do 25 let. Ostravskému centru narozdíl od předchozího roku přibylo celkem 13 nových klientů.

„Vůbec nejmladší pacientkou ostravského AIDS centra byla patnáctiletá dívka, která teď přešla pod jiné centrum. Praktický lékař pro děti a dorost z Ostravy diagnostikoval v roce 2011 pozitivitu také u sedmnáctiletého mladíka,“ uvádí mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

  • Výzkum AIDS autor: ČT, zdroj: ČT
  • Virus HIV autor: Euromedia, zdroj: Euromedia

Tato nebezpečná nemoc stále ohrožuje nejvíce homosexuály, promiskuitní osoby a narkomany. „Drtivá většina lidí, až devadesát procent, se nakazí při sexu. Přibývá i těch, kteří doplatí na jediné uklouznutí. Bohužel, k přenosu této zákeřné infekce to stačí,“ říká Tomáš Oborný.

Osmdesát procent pacientů ostravského centra tvoří muži. „Souvisí to s převahou homosexuální orientace HIV pozitivních mužů," upřesňuje vedoucí lékařka centra Alena Zjevíková.

30 let od objevu viru HIV

20. května 1983 izoloval francouzský vědec Luc Montagnier vir, který způsobuje AIDS, tedy syndrom získaného selhání imunity. Svůj objev publikoval v americkém časopise Science. AIDS je zkratkou anglického spojení Acquired Immune Deficiency Syndrome nebo též Acquired Immunodeficiency Syndrome. Jde o chorobu, která se přenáší pohlavním stykem, nakaženou krví nebo z matky na plod. Poškození imunitního systému člověka virem HIV má za následek soubor příznaků a infekcí. Za původce nemoci AIDS je označen jeden z druhů šimpanzů v západní Africe.

Ostravské AIDS centrum existuje dvacet let. Za tu dobu pečovalo o celkem 168 HIV pozitivních klientů. Nyní má v péči 97 lidí. Během dvou desetiletí centrum eviduje 21 případů, kdy pacient zemřel. Kromě ambulance AIDS centra funguje každý čtvrtek od tří do pěti odpoledne také anonymní bezplatná poradna České společnosti AIDS pomoc, kde se mohou lidé nechat také zdarma testovat.

Počet HIV pozitivních osob

Podle údajů Státního zdravotního ústavu je v České republice registrováno 2263 HIV pozitivních lidí, z toho 363 cizinců. Nových případů loni přibylo 212, což je o 59 nakažených více než v předchozím roce. Česko mělo dříve nejnižší počet HIV případů v Evropě, o tento statut už však přišlo.

Na celém světě je virem HIV infikováno přes 33 milionů lidí. Mnozí z nich nemají přístup k základní léčbě, natož k podpůrným sociálním službám.

Vydáno pod