Zámecká zahrada v Mikulově znovu získá barokní vzhled

Mikulov – Zámecká zahrada v Mikulově získává svoji původní podobu. Místo neuspořádaného anglického stylu se má vrátit ke zdobné podobě z období baroka. Plné ruce tak mají správci a majitelé zámku, ale také hasiči, kteří pomáhají s kácením stromů.

Jeden z největších zahradních areálů hradního typu České republiky prošel mnoha podobami, v dlouhých poválečných desetiletích skoro zanikl. Teď ho začali správci a majitelé zámku obnovovat. „Původní podoba má souvislost s unikátním urbanistickým celkem města a okolní komponované krajiny. Základem byl právě zámek a jeho terasy, které sloužily jako rozhledny do krajiny a na město,“ vysvětlila kurátorka botanických sbírek Regionálního muzea v Mikulově Milada Rigasová.

Zahrada mikulovského zámku se zbavuje starého kabátu - zanedlouho získá zpátky svou barokní podobu. Strohý anglický park se tak promění v zahradu zářící všemožnými barvami. Vysázené květiny, pro které botanici připravují půdu, vyrostou ve zdobné ornamenty. Botanici se při jejich rozmísťování inspirovali rytinou zahrady ze 17. století.

Z nové barokní zahrady budou moci návštěvníci města díky evropským dotacím opět vyhlížet do okolí krajiny už na konci roku 2014.

Vydáno pod