Města a obce žádají kdysi zestátněný majetek. Brno například kasárna

Brno / Pustiměř - Města a obce - včetně těch jihomoravských - by mohla být bohatší o majetek za stamiliony korun. Některá pole a nemovitosti by těm, kteří o to zažádali, měl podle nového zákona vrátit stát. Jedná se většinou o majetek, který byl na začátku devadesátých let ve vlastnictví federálního ministerstva obrany nebo vnitra. Brno si tak nárokuje například židenická kasárna nebo budovu Univerzity obrany zvanou „Rohlík“.

Majetek, o jehož navrácení města musí zažádat do konce března, byl znárodněn po roce 1949. „Na soupisu jsou například židenická kasárna nebo takzvaný Rohlík. Pro mě osobně bylo docela překvapivé, že tyto budovy vlastnilo město,“ poznamenal k požadavkům majetku, který by měl být vrácen Brnu, náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Celkem by Brnu mohly přibýt pozemky a nemovitosti za dvě stě milionů korun.

K první vlně vrácení znárodněného majetku docházelo již v první polovině devadesátých let. Netýkalo se to tehdy ale těch budov a pozemků, které byly ještě v majetku federálních ministerstev. To umožňuje až nedávno schválený zákon.

K čemu Brnu, které samozřejmě armádu nemá, vojenské objekty budou? „To nedokážu předjímat. My ale určitě nemáme žádný zájem jít se státem do konfliktu, takže se na dalším využití těchto budov určitě dohodneme,“ vysvětlil Pospíšil s tím, že v těchto případech zatím pouze splnili požadavek na odevzdání soupisu do konce března.

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil komentuje možnosti vrácení majetku (zdroj: ČT24)

Větší zájem už město má o pozemky v blízkosti takzvaného jižního centra, o které nezávisle na nynější situaci žádalo již v minulosti. „Jedná se například o pozemky nacházející se v sousedství nedostavěné železniční polikliniky. A také další objekty, dotýkající se plánovaného železničního uzlu,“ dodává Pospíšil.

Pustiměř chce po letech opět vlastnit poštu

Podobně strategický může být navrácený majetek pro Pustiměř na Vyškovsku. Tamní obec by totiž opět do svého vlastnictví měla dostat budovu pošty, jejíž stavbu kdysi zaplatila. „Ta pošta klidně může fungovat dál. My se chceme pojistit pro situaci, kdyby tady pošta pobočku zrušila. V tom případě bychom měli možnost provozovnu pronajmout jiné instituci, která nám ty služby zabezpečí,“ popsal plány obce starosta Pustiměře Miloš Nevřala (ČSSD).