Křesťané si připomínají Velký pátek

Ostrava - Je Velký pátek. Pro křesťany den, kdy si připomínají smrt Ježíše Krista na kříži. Zároveň je to také jeden z dnů nejpřísnějšího půstu. V kostelech se konají velkopáteční obřady.

Desítky věřících se dnes sešly v Katedrále božského spasitele v centru Ostravy, aby se společně pomodlili a připomněli si křížovou cestu Ježíše Krista.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Podle písma víme, že ve tři hodiny odpoledne Ježíš skonal a my si křížovou cestou připomínáme celou událost, kdy je Ježíš souzen, veden před piláta a potom nese kříž na kalvárii, aby tam položil život. To je vlastně hlavní idea Velkého pátku,“ upřesnil František Václav Lobkowitz, biskup ostravsko-opavský.

Velkopáteční obřady probíhají také v podvečerních hodinách. Odhalí se kříže a věřící je budou uctívat.

„Protože se jedná o připomenutí smrti Kristovy, jsou ty obřady opravdu velmi střízlivé a jednoduché, bez doprovodu varhan, bez jakýchkoliv vnějších znaků. Je to opravdu vnitřní užívání,“ uvedl František Václav Lobkowitz.

Stejně jako na Zelený čtvrtek je i dnes, na Velký pátek v kostelech ticho a tma. Změní se to zítra, tedy na Bílou sobotu. Rozsvítí se svíce, rozezní varhany a zvony.