Olomouc těsně podlehla v Liberci, Dukla deklasovala Budějovice

Mladá Boleslav/Liberec/Praha - Fotbalisté Olomouce poprvé v jarní části ligy ztratili body. V dnešním duelu totiž prohráli 0:1 v Liberci, když o výhře Severočechů až v závěru rozhodl útočník Dzon Delarge. Olomouc tak propásla šanci alespoň dočasně sesadit z druhého místa pražskou Spartu. V dalších zápasech Mladá Boleslav doma porazila Slovácko 2:0 a ukončila tak svou sérii tří zápasů bez výhry, Slovácko naopak již počtvrté z pěti jarních zápasů vyšlo střelecky naprázdno a zůstává deváté. V posledním ze zápasů předehrávky deklasovala pražská Dukla poslední České Budějovice 4:0 a pojistila si šesté místo v tabulce.

Zatímco v posledních dvou vzájemných zápasech padlo devět gólů, dnes se v Liberci očekávaný ofenzivní festival dlouho nekonal. Oba týmy si v chladném večeru hleděly především práce v obraně, což nelibě nesli hlavně liberečtí fanoušci. Ale také Hanáci, kteří pod Ještědem prohráli jediný z posledních čtyř ligových duelů, tápali. Jejich brankář Zlámal měl navíc práci, když ve dvanácté minutě krotil ránu útočníka Delargeho. Liberecký tahoun Štajner o chvíli později pálil z voleje těsně vedle a nedočkal se tak toho, aby načal druhou stovku svých prvoligových tref.

Hanáci se až po poločase přiblížili k formě, s níž došli k posledním čtyřem ligovým výhrám. Útočník Doležal se v 54. minutě probil do jasné šance, kterou však zmařil výtečným zákrokem gólman Kovář. Do vedení ale mohli jít i domácí: Delarge našlápl od půlící čáry k dalšímu velkému sólu a vzápětí skryl hlavu v dlaních, když znovu neobelstil Zlámala. Liberci mohl výhru přiblížit i Šural, který po Štajnerově pobídce pět minut před koncem namířil jen do boční sítě.

Delarge se nakonec ale do role hrdiny zápasu přece jenom pasoval. Když už zápas zdánlivě směřoval k remíze, Delarge využil Štajnerova pasu a po kličce Zlámalovi už snadno trefil odkrytou bránu. Liberec si tak díky němu udržel jarní domácí stoprocentní bilanci.

Jaroslav Šilhavý (Liberec):

„Olomouc byla na vlně, je to nesmírně silný soupeř. O to víc si cením toho, že jsme došli k vítězství. Byli jsme ale spíš šťastnější. Zápas byl hodně otevřený, šance byly na obou stranách. My jsme si trpělivě počkali a dokázali nakonec rozhodnout.“

Roman Pivarník (Olomouc):

„My jsme i tady chtěli jít za vítězstvím. Škoda, že jsme neproměnili některou z vytvořených šancí za bezbrankového stavu. Závěr jsme určitě měli takticky zvládnout lépe. Doplatili jsme na zbytečnou chybu, ke které by v takové fázi utkání dojít nemělo.“

Slavící hráči Mladé Boleslavi
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Slabý výkon v první půli stál Slovácko zápas

V první půli předvedla Boleslav kvalitní fotbal plný křídelních akcí, centrů ze standardních situací i slibných šancí. Autorem přihrávek byl zejména aktivní Jarolím a jen obránce Dosoudil se po centrech z trestných kopů dostal čtyřikrát k hlavičkovému zakončení. I do vedení se domácí dostali po Jarolímově standardní situaci. Johanu při snaze o střelu stáhl na zem Došek a Mareš následně přesnou střelou k tyči proměnil penaltu, byť se štěstím. Oslavil tak svůj 150. ligový start.

Slovácko pak vyrovnalo hru, jenže jakmile otevřelo obranu, hnala se Boleslav kupředu vstříc dalším velkým šancím. Sloboda ani Ščuk je neproměnili, jedinou vážnější možnost hostů zahodil Kerbr. Na konci první půle vyšla domácím akce po pravé straně, Kysela odcentroval a Ščuk trkl hlavou míč přesně k tyči.

Po přestávce tempo výrazně opadlo. Boleslav měla dál územní převahu a sbírala roh za rohem, ale výrazné možnosti už nepřicházely. Stále častěji dostával naopak možnost k zahřátí domácí brankář Miller, pro něhož byla složitá především povedená rána střídajícího Kováře, jenž mířil přesně pod břevno.

V závěrečné čtvrthodině už Boleslav nechodila do útoku v dostatečném počtu hráčů, takže neudržela vepředu míč a dostala se pod tlak, což Slovácko ještě podpořilo vysunutím vysokého stopera Trousila na hrot. Boleslav však náskok bezpečně uhlídala a v koncovce tak mohl kouč Minář poslat na hřiště útočníka Chramostu, který od července marodil s kolenem.

Ladislav Minář (Mladá Boleslav): „V prvním poločase bylo zřejmé, že se nám to vyplatilo. Ještě než jsme se dostali do vedení, mohli jsme dvakrát z velkých šancí skórovat. Pak už jsme neměli takovou kvalitu. Jsme však moc rádi, že se nám podařilo naplno bodovat a napravit dvě předchozí zaváhání, protože hlavně minule v Jihlavě jsme byli naprosto jaloví.“

Svatopluk Habanec (Slovácko): „Ještě se na to podívám, ale zřejmě přistoupím ke změnám v sestavě a klidně i nějakému přeřazení do béčka. V prvním poločase jsme byli na útočné polovině snad pět minut. Hráči měli respekt, jako kdybychom přijeli na Barcelonu. Nedokážu si vysvětlit, proč jsme působili tak pasivně, proč hráči přistoupili k zápasu tak vlažně. Na druhou stranu Boleslav ukázala velkou hráčskou kvalitu, měla spoustu centrů a standardních situací.“

Příští týden se oba celky potkají znovu, čeká je totiž vzájemný souboj ve čtvrtfinále Poháru České pošty.

Dukla Praha - České Budějovice
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Dukla deklasovala České Budějovice 4:0

Pražané se v utkání prosadili hned z první šance zápasu. Pospěch přistrčil míč Borkovi, který před šestnáctkou napřáhl a povedenou křížnou střelou k tyči překonal Daňka. O deset minut později pak na druhé straně postupoval zleva sám na domácí branku Řezníček, ale v nadějné pozici trefil slabou ranou jen rukavice připraveného gólmana Rady.

Po pasáži bez větších šancí si Dukla v závěru poločasu pojistila vedení druhým gólem. Nejlepší střelec Pospěch se ve 43. minutě otočil v pokutovém území a tvrdou střelou si připsal první zásah na jaře a celkově šestý v sezoně.

Ani v úvodu druhé půle se obraz hry příliš nezměnil. Dukla častěji držela míč, ale do velkých příležitostí se dlouho nedostávala. Spravila si tak chuť až později, když mezi 72. a 74. minutou dorazila Jihočechy dvěma slepenými góly. Nejprve se po akci Kaloudy a Vrzala zblízka prosadil Božič svou premiérovou ligovou trefou a krátce po něm nachytal Daňka slabou střelou mezi nohama Borek, pro něhož to v utkání byla již druhá branka. Dejvickému celku se tak povedlo ideálně odčinit debakl 0:4 z minulého kola v Plzni.

Tomáš Borek (Dukla):

„Já nečekal, že to tam spadne ani při té první střele, ale u té druhé mě to určitě nenapadlo, to byla jasná chyba gólmana. Je to moje nejlepší střelecká sezona, maximálně jsem dal tři branky, takže už jedu nad plán. Doufám ale, že v tom budu pokračovat.“

Trenér Dukly Luboš Kozel po utkání neskrýval spokojenost. „Utkání mělo zhruba takový průběh, jaký jsme si přáli. Povedlo se nám brzy vstřelit branku, která nás uklidnila. Hru jsme měli pod kontrolou, i když jsme soupeře nijak výrazně nepřehrávali, ale zase jsme je pustili jen do jedné šance. Druhý gól do šatny byl důležitý,“ řekl kouč. „Vítězství 4:0 bylo naprosto zasloužené, protože druhý poločas jsme stoprocentní šance měli hlavně my a přidali další dvě branky,“ doplnil.

Budějovický kouč Pavol Švantner se po dnešním debaklu raději už snaží koncentrovat na příští zápas s Příbramí. Ten považuje za klíčový pro prvoligovou budoucnost jsvého týmu. „Teď to přišlo do fáze, že s Příbramí hrajeme klíčové utkání jara. Nezůstává nám nic jiného než bodovat naplno. Kdyby se to nepovedlo ani proti Příbrami, tak by ta situace už byla svízelná,“ přemítal.

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 2:0 (2:0)

Branky: 20. Mareš z pen., 44. Ščuk. Rozhodčí: Jílek - Štěrba, Vysloužil. ŽK: Dosoudil - Hofmann. Diváci: 2 177.

Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Johana, Dosoudil, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš (84. Sivrič), Sloboda (76. Kúdela), Štohanzl - Nešpor (89. Chramosta). Trenér: Minář.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik (63. Kovář), Valenta, Hofmann, Volešák - Kerbr (63. Skalák), Došek. Trenér: Habanec.

Dukla Praha - Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)

Branky: 13. a 74. Borek, 43. Pospěch, 72. Božič. Rozhodčí: Franěk - Mencl, Gallo. ŽK: Hašek - Mchojan, Rýdel, Černý, Machovec, Ježdík. Diváci: 1920. 

Dukla: Rada - Romera, Štetina, Božič, Vrzal - Gedeon, Borek, Kalouda - Néstor (65. Přeučil), Pospěch (89. Malý), Hašek (78. Engelmann). Trenér: Kozel.

Č. Budějovice: Daněk - Novák, Mchojan, Lengyel (79. Ježdík), Machovec - Černý, Sandro (73. Klesa), Rýdel, Javorek (63. Táborský), Hora - Řezníček. Trenér: Švantner.

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)

Branka: 86. Delarge. Rozhodčí: Jech - Kordula, Pelikán. ŽK: Dreksa (Olomouc). Diváci: 3964. 

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Karišik, Fleišman - Šural (88. Coufal), Pavelka, Rybalka, Frýdek (59. Rabušic) - Štajner - Delarge. Trenér: Šilhavý.

Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Pospíšil, Hořava - Schulmeister (61. Petr), Ordoš, Navrátil (88. Varadi) - Doležal. Trenér: Pivarník.