Na Moravě mají bílé Velikonoce, sněžit bude až do pondělí

Ostrava/Olomouc – Bílý prašan se snesl na Českou republiku, s velkou intenzitou napadal především na východě republiky. Sníh a vítr na některých místech Moravskoslezského regionu vytvořil sněhové jazyky, navíc stále sněží a silničáři očekávají, že obdobné počasí vydrží až do pondělí. Husté sněžení v noci na dnešek zasáhlo i Zlínský kraj, místy napadlo až deset centimetrů. Bílá pokrývka napadla v Olomouckém kraji i na Vysočině. Během dne může napadnout až 15 centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před silným sněžením, výstraha platí především pro Moravu.

„Na celém území okresu hustě sněží,“ uvedl v ranním hlášení dispečer správy silnic, který do terénu na Vsetínsku vyslal veškerou techniku. Silnice první třídy na Vsetínsku po chemickém posypu pokryl rozbředlý sníh. Na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku padal déšť se sněhem, v regionu foukal i silný vítr. Na Frýdecko-Místecku sněžilo intenzivně, sníh ale částečně odtával.

Na Šumpersku a Jesenicku napadly až dva centimetry sněhové pokrývky, podobná situace panuje také na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku, kde jsou hlavní silniční tahy ráno po chemickém posypu holé a mokré a méně využívané komunikace pokrývá vrstva sněhu s posypem. Ve vyšších polohách Přerovska se kvůli silnému větru tvoří na silnicích sněhové jazyky.

Sníh padal i na jihu Čech, napadlo ho v průměru kolem pěti centimetrů. Obloha zůstala zatažená, foukal slabý vítr s teplotami mezi nulou a -4 stupni Celsia. Tady by odpoledne měly od jihu srážky slábnout. Při tragické nehodě tří aut u Neplechova na Českobudějovicku zemřel člověk. „Dva osobní automobily se při předjíždění střetly čelně, třetí do nich pak narazil,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Pravděpodobný viník nehody na místě zemřel.

Předpověď počasí ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Sněžení čeká východ během celého dne

Dnešek má být zatažený, na severozápadě republiky bude sněžit jen místy, zato Moravu a Slezsko čeká opět vydatná nadílka. Během dne zesílí i intenzita větru, na východě republiky může napadnout dalších 5 až 15 centimetrů nového sněhu. Večer a v noci na pondělí se bude místy tvořit náledí z roztátého sněhu. V pondělí bude převažovat zatažená obloha s teplotami slabě nad nulou. K tomu místy sněhové přeháňky.

Výstraha ČHMÚ platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a v Jihomoravském kraji pro Hodonínsko a Vyškovsko. Sněhové srážky postupují od jihu přes Moravu a Slezsko. Během sněžení hrozí náhlý pokles dohlednosti a tvorba sněhových jazyků. Motoristé by měli sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství, doporučují meteorologové.