Zlín opět porazil Třinec na nájezdy a má mečbol

Třinec - Hokejisté Zlína vyhráli ve čtvrtém semifinálovém utkání v Třinci 2:1 po samostatných nájezdech a k postupu do finále extraligy už jim schází jen jedno vítězství. O výhře držitele Prezidentského poháru rozhodl Petr Leška. Třinci nepomohl ani osmý gól nejlepšího kanonýra play-off Martina Adamského, i čtvrtý penaltový rozstřel v letošních vyřazovacích bojích tým ztratil. Série bude pokračovat pátým zápasem v úterý ve Zlíně.

Domácí řady znovu doplnil uzdravený kanonýr Růžička, na marodce ho však vystřídal Varaďa, a tak elitní formace Ocelářů znovu nebyla kompletní. Třinec předvedl rozhodně svůj nejopatrnější výkon v sérii. Místo prvotního tlaku se hned na začátku musel bránit a přestál 106 sekund v oslabení tří proti pěti. Start zápasu chvilkami ani nepřipomínal play off. Úzkostlivě vedený boj o střední pásmo více rozproudila až ve 13. minutě vyložená příležitost Klimenty. Ten po sólu Adamského dorážel do odkryté brány, ale Sedláček vytasil fantastický zákrok. Zlín vzápětí kontroval šancemi Okála a Čecha, ovšem do vedení šel nakonec soupeř, který bleskově využil přesilovku.

Adamský ve skrumáži bekhendovou dorážkou propasíroval kotouč pár centimetrů za čáru a jeho osmý gól v play off musel potvrdit viderozhodčí. Jenomže vedení Třince mělo jepičí život. Sudí u videa znovu zasahoval už o 34 vteřin později, když se Ondráčkova teč po Melenovského střele odrazila od vnitřního horního oblouku brány zpátky do pole. Rychlé vyrovnání více prospělo hostům, kteří do druhé třetiny vstoupili aktivněji a Balaštík dal ve 24. minutě ranou z mezikruží Hamerlíkovi řádně zabrat.

Oceláři se brodili v přehuštěném středním pásmu, přechod do útočné třetiny se jim vůbec nevedl a očividně nebyli ve své kůži. Přesto mohl vedení na jejich stranu zase strhnout nejvýraznější domácí hráč Polanský, ale Sedláček proti jeho dorážce opět bravurně máchl lapačkou. Žádný z týmů se za gólem v závěru řádné doby vyloženě nehnal a takticky jistil defenzivu. Ve vyčkávacím klání měl rozhodnutí na holi v 47. minutě Růžička, ale i vyhlášený střelec ztroskotal na Sedláčkovi.

Pak zase velké štěstí stálo při domácích: Veselý zazvonil v přesilovce na horní tyčku a Hamerlík vychytal i úplně osamoceného Lešku. Desetiminutové prodloužení nenabídlo prakticky žádnou šanci, až v jeho závěru po Bonkově průniku dorážel na Sedláčka Růžička. Domácí sen o výhře se opět rozplynul v nájezdech. Postavili na ně do branky náhradníka Hrubce, ale toho v třetí sérii kuriózním gólem z brankové čáry překonal Leška. I o třetím gólu v utkání musel rozhodnout videorozhodčí.

HC Oceláři Třinec - PSG Zlín 1:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Adamský (Klimenta) - 16. Ondráček (Melenovský), rozhodující sam. nájezd Leška. Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 4612. Stav série: 1:3.

Třinec: Hamerlík (na nájezdy Hrubec) - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Lojek, Klouček - M. Růžička, Bonk, Zagrapan - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Rufer, Orsava, Matuš. Trenéři: Turek a Janků.

Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík (54.-60. Horák) - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurik.

Josef Turek (Třinec): „Byl to vyrovnaný zápas a spíše úporný boj. Nebylo to moc hezké na pohled. Od třetí třetiny jsme byli trošku horším týmem. V prodloužení to bylo vyrovnanější, nebyly tam ale šance. Potom jsme bohužel dostali gól a žádný jsme nedali, proto jsme nemohli vyhrát. Je to náročné na bruslení a v sobotu nás to stálo hodně sil, které nám dneska chyběly.“

Juraj Jurik (Zlín): „Dneska bylo spíše bojovné než pohledné utkání. My jsme doufali celé utkání v úspěch, v čemž nás podpořil vynikající Kuba Sedláček. Byl to jeho zápas a jeho zásluhou jsme získali třetí bod. Znovu zopakuju, že v play off by se mělo hrát prodloužení do úplného rozhodnutí. Dovednostní soutěže jsou spíše pro základní část. My jsme tady dvakrát vyhráli na nájezdy, za což jsme rádi, ale klidně to mohlo skončit naopak a byli bychom v pozici jako Třinec.“